Intro
Als ik
mijn lievelingsgroenten zou opsommen, dan komen rode bietjes zeker
voor in mijn top drie. Deze tijd van het jaar zijn ze ook volop
verkrijgbaar en je kan ze makkelijk een paar weken bewaren in de
groentelade van de frigo. Vandaag
combineer ik het zoete van de bietjes met het zoute van Halloumi. Sinds ik deze Cypriotische geitenkaas heb gebruikt, ligt er wel
altijd een pakje voorradig in de koelkast. Het idee
heb ik uit een boek van Nigella Lawson.
Ingrediënten
voor 2 personen:
225 g
Halloumi
1 grote
rode biet
rucola
1
soeplepel olijfolie
1
soeplepel limoensap, of naar keuze
Bereiding
De
bietjespuree kan je gerust de dag vooraf maken. Schrob de biet
grondig en verpak die in aluminiumfolie. Plaats het pakketje op
de onderste richel van de braadoven gedurende +/- 1 uur. Controleer
de gaarheid met een satéprikker. Laat
de rode biet in de folie wat afkoelen en verwijder de pel. Pureer
de biet in de blender samen met de olijfolie en het limoensap. Proef, dek af
en zet koel.
Spoel
de rucola, laat uitlekken en schik de blaadjes op een schaal.
Snij
de Halloumi in plakjes van ongeveer 1 cm dik en bestrijk ze langs een
kant met olijfolie. Zet
een grillpan op de hete plaat en laat die heel warm worden. Leg de
plakjes met de ingevette kant naar onder in de pan. Draai de Halloumi
na 2 minuten en laat de andere zijde nog 1 minuut bakken. De
Halloumi kan je ook bakken op bake-o-glide op
de sudderplaat.
Verdeel
de plakjes op de rucola. Schep er hier en daar wat bietenpuree op.
Werk het bord af met wat extra olijfolie.
Extra / Tip
Geef
er versgebakken stokbrood waar je de rest van de puree kan opsmeren.
Wat
de rode biet betreft, de 'Carpaccio van rode biet' is een lekkere variant. De walnoten maken er een echt
herfst slaatje van.