Intro
Je kent
ongetwijfeld dat verliefd gevoel, je bent samen en je kunt de wereld
aan. Ik had dit heerlijke gevoel vandaag toen ik samen met de
echtgenoot wandelde in het zo mooie St-Saturnin dès Apt.
We
liepen langs okerkleurige gevels die smalle koele straatjes
omsluiten. De kerk met haar typische klokkentoren en op het eind van
de ruïnes van een versterkt dorp, een kasteel dat de omstreken
domineert. Een
stadje waar we bleven hangen en 's middags genoten van een lekker
menuutje op het terras van restaurant L'Estrade...
's
Avonds trek ik het gevoel door in een slaatje dat ik uit mijn
marktmandje tover met pikante chorizo en tomaatjes in alle kleuren.
Wij zeggen tomaat, maar hier in de Provence noemen ze dit met heel wat
meer fantasie 'appel van de liefde'.
Ingrediënten
tomaatjes,
in verschillende kleuren en vormen, of neem kerstomaatjes of/en
roma tomaten
½ rode
ui, in halve maantjes gesneden
2
teentjes knoflook, in schijfjes gesneden
100 g
chorizo pikante
olijfolie
Xérèsazijn
klein
busseltje platte peterselie, de blaadjes
2
sneden ciabatta
grof
zeezout
grofgemalen
zwarte pepermolen
Bereiding
Snij
de tomaten in twee of in vier. Grotere exemplaren in meerdere
stukken.
Neem
een grote platte schaal, leg er de tomatenstukjes samen met de rode
ui snippers, in. Strooi
er de peterselie blaadjes over. Besprenkel met 1 eetlepel Xérèsazijn
en 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper, zout en meng alles losjes
ondereen.
Pel
en snij de chorizo in dunne plakjes. Bak de chorizo knapperig in een anti-kleefpannetje. Giet
wat van de vrijgekomen olie af. Schuif de gebakken chorizo aan de
kant en bak de schijfjes knoflook in de achtergebleven olie. Zodra
de look gaar is neem je de pan van het vuur en deglaceer de pan met 2
eetlepels Xérèsazijn. Roer
om en giet de knapperige chorizo met wat bakvet en de look over de
tomatensla.
Rooster
de sneetjes ciabatta en scheur ze in stukken. Meng onder de sla en
dien onmiddellijk op.
Geef
toe, dit is een slaatje om duimen en vingers af te likken. Dit maak
ik zeker nog eens in Casa Latti! Bon
appétit!