Intro
De
herfst met zijn diepe bruin-oranje en gele kleuren. Het heeft iets
heerlijks huiselijk, eigenlijk hou ik van deze periode van het jaar. Regelmatig
worstel ik mij letterlijk door een kanjer van een pompoen. Je kunt er
zoveel heerlijks mee maken. Tot 'All
Hallows Eve' speelt de pompoen dus de hoofdrol op mijn blog.
Vandaag een geurige Halloween-risotto.
Ingrediënten
250
arborio rijst
2
sjalotten, fijngesnipperd
2
teentjes look, geperst
olijfolie
750
g pompoen, schil en pitten verwijderd, vruchtvlees in stukken
gesneden
8
dl groentebouillon, Taste of Inspiration, Delhaize
2
dl witte wijn, een restje Chardonnay
4
eetlepels Parmigiano Reggiano, geraspt
walnotenolie
enkele
walnoten
vanillezout:
2
koffielepels grof zeezout mengen met het merg van 1 vanillepeul.
Bereiding
Begin
met het maken van een pompoensoep. Stoof
de fijngesnipperde sjalotten in wat olijfolie, voeg de look toe en
laat meestoven. Zodra de sjalot glazig is doe je er de stukken
pompoen bij. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook op de hete
plaat. Zodra de inhoud kookt, verplaats je de pot naar de bakoven
voor een half uur. Of zet dan de pot in de sudderoven gedurende een
tweetal uren. Mix
de soep en breng op smaak met peper en zout. Niet verschieten, de
soep is vrij dik en houdt een beetje het midden tussen soep en puree.
Voor
de risotto neem je een tamelijke ruime pot met dikke bodem. Plaats de
pot op de hete plaat, doe er wat olijfolie in. Voeg de rijst toe en
roer tot alle korrels glanzen en goed heet zijn. Blus de rijst met de
witte wijn. Blijf roeren tot al het vocht verdampt is.
Verplaats
de pot naar de sudderplaat. Giet beetje bij beetje de soep bij de
rijst. Doe dit al roerend en wacht telkens tot het vocht opgenomen
is. Na
twintig minuten is de rijst beetgaar. De dikke pompoensoep maakt de
rijst wel héél smeuïg.
Neem
van het vuur en roer 2 soeplepels walnotenolie en de Parmezaanse kaas
onder de risotto.
Schep
in borden en bestrooi met wat vanillezout en besprenkel met een
scheutje notenolie. Werk af met walnoten.
Extra / Tip
Het
vanillezout in combinatie met de notenolie is verrassend aangenaam. Laat
het griezelig goed smaken!
En deze bewaar ik tot morgen ;-) ...