Intro
Krekels
tsjirpen hun Frans liedje, Jazz-FM zorgt op de achtergrond voor een
zacht begeleidende trompet solo ... We zijn terug in ons verborgen
hoekje in de Provence. De echtgenoot staat, zoals steeds tijdens
vakanties, aan het fornuis en volgt gedwee mijn instructies voor een
streek gebonden gerechtje.
Het
gerechtje heb ik deze middag bedacht in mijn tuinzetel met zicht op
de druivenranken en 'onze muur' (zie foto hieronder). Ik liet mij inspireren
door de typisch bruine sfeer van het rotsgebergte hier. Een naam
bedenken was in feite belachelijk eenvoudig, pasta Provençale!
Even
tussendoor … voor zij die mij nog niet lang volgen ... elk jaar in
september verdwijnen de echtgenoot en ik naar ons verborgen hoekje in
de Provence. Een loftje verborgen in een klein gehucht (Le
Parrotier) van het kleine dorpje Lioux nabij Gordes. Vakantie
is voor ons: 's morgens een lokaal marktje afschuimen, 's middags
apero en 's avonds iets lekkers maken met de op de markt gekochte
ingrediënten.
Ingrediënten
Wat
lag er vandaag in mijn mandje na een bezoek aan de 'marché
Paysan'
in Coustellet:
6
tal aubergines, witte en paarse
150
gram artisjokharten in olijfolie
4
teentjes look
een
3-tal takjes verse tijm
olijfolie
grof
zeezout
1
'pimente piquante',
gedroogd
geitenkaas
(ik koos een brique demi-sec van een lokale
geitenboer)
125
g pappardelle, of pasta naar keuze
Bereiding
Aan
het aanrecht:
Snij
de gepelde teentjes look in fijne schijfjes. Fruit ze in een weinig
olijfolie in een anti-aanbakpan. Schep ze
uit en zet aan de kant.
Snij
de witte en paarse aubergines in gelijke, niet al te grote stukjes.
Fruit ze in hetzelfde pannetje in wat olijfolie. Schep regelmatig om.
Na 10 minuten zijn de aubergines bijna gaar en hebben ze een mooi
kleurtje.
Voeg
de gehakte look en de afgeritste tijmblaadjes toe. Kruid met zwarte
peper van de molen en grof zeezout. Laat nog 5 minuten meebakken.
Kook
de pasta in gezouten water. Giet af en verdeel over de borden.
Schep
er ruim aubergines over. Werk af met de artisjokharten en de
geitenkaas die je verkruimeld in stukjes.
Extra / Tip
Quel
vin? Een Côtes de Ventoux rouge –
Domaine La Tuilière! (op amper 1 kilometer
van ons nestje). Bon
appétit!