Over geitjes en bijtjes

Intro

Een azuurblauwe hemel, 23 graden, en de mistral waait ons richting Carpentras.
over geitjes en bijtjes
Carpentras is niet bepaald de stad die je niet mag missen. Maar culinair mag je dit stadje wel niet links laten liggen. We gaan in deze Gallische stad met de oudste synagoge van Frankrijk op zoek naar 'Chez Serge' een restaurant dat gekend staat om zijn heerlijke terroir menuutjes. We genieten met volle overgave van de Provence in ons bord ...
Chez Serge Carpentras
's Avonds terug in ons huisje gaan we voor een licht en eenvoudig lokaal gerechtje om de dag af te sluiten. Een lauw geitenkaasje met in tijmhoning gebakken vijgen.
 

Ingrediënten

voor 2 personen:

8 verse vijgen, die zijn hier volop verkrijgbaar en smaken héérlijk
2 geitenkaasjes, demi-sec
1 soeplepel olijfolie
1 soeplepel tijmhoning
enkele takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt
+ nog enkele takjes tijm
5-granen broodje
een zakje gemengde sla
 
voor de vinaigrette:
1 soeplepel graantjes mosterd
2 soeplepels olijfolie
1 soeplepel Xérèsazijn
zeezout
over geitjes en bijtjes

Bereiding

Spoel en droog de vijgen. Halveer ze. Snij elk geitenkaasje in 2 schijfjes.

Neem een pannetje met antikleeflaag en doe er de olijfolie, honing en afgeritste tijmblaadjes in. Zodra de honing gesmolten is, leg je de vijgen met de aangesneden kant naar onder, in de hete pan. Laat 1 minuut bakken. Draai ze om en geef de andere kant ook 1 minuut.
over geitjes en bijtjes
 
Leg de doormidden gesneden kaasjes bij de vijgen in de pan. Laat ze héél kort meebakken langs beide kanten. Voeg ook de takjes tijm toe.

Verdeel de gebakken kaasjes en vijgen over 2 borden. Werk af met de takjes tijm en wat lekker jus uit het pannetje.
over geitjes en bijtjes

Extra / Tip

Wij eten er een lekkere 5-granen boterham bij en een kommetje salade met de door de echtgenoot gemaakte dressing, alstublieft!
over geitjes en bijtjes
 over geitjes en bijtjes
Bon appétit!