Intro
Gordes,
stad van de Franse 'beau-monde' maar ook parel van de Luberon met een
zwaar verleden en decor voor één van de mooiste films in de
Provence gedraaid: 'A Good
Year' naar het al even prachtig boek 'A
Year In The Provence'.
Het is
heerlijk slenteren op de markt van Gordes.
We gaan dit keer heel bewust op zoek naar het kraam 'Les arômes
méditerranéens'. Eens dit kleine
culinaire verwenplekje gevonden laten we ons graag helemaal inpakken
door de altijd enthousiaste Louis de Funes
look-a-like. De man leeft voor zijn
producten en laat die dan ook aan iedereen, of je nu wil of niet,
proeven. Het zijn stuk voor stuk super lekkere crèmes, pistous,
chutneys en tapenades al dan niet met een 'medaille d'or'
bekroond.
Onze
mand is volgeladen dus is het tijd om onszelf te trakteren op een
koele Pastis des Lices op het terras van, de in de film met een
hoofdrol toebedeeld, café 'La Renaissance'.
Thuis
gekomen laden we ons kleurrijk pallet van smaakvolle 'tomates
paysans'
uit. In een
Frans tijdschrift las ik een artikel over een ongebruikelijke
combinatie van olijfolie met vanille. Dat wou ik ook wel eens testen. En het
resultaat mag er zijn, wij zijn alvast beiden fan!
Ingrediënten
een
ruime hoeveelheid tomaten in verschillende kleuren en modellen
1
sjalotje, in fijne ringen gesneden
2
soeplepels olijfolie, van een goede kwaliteit
1
soeplepel Xérès azijn
½
koffielepel vanillepoeder, verkrijgbaar op de markt of het merg van 1
vanillestokje
grof
zeezout
Bereiding
Meng het
vanillepoeder of merg van een vanillestokje, met de olijfolie. Roer
om en laat afgedekt een paar uur marineren.
Spoel de
tomaten, verwijder de kronen en snij ze in dunne schijven. Schik ze
op een bord, verdeel er de sjalot ringetjes over. Giet het
olijfoliemengsel door een zeefje en voeg de Xérès
azijn toe. Meng en lepel de dressing over de tomaatjes.
Werk af
met grof zeezout. Geen
peper toevoegen, want dan verdwijnt de smaak van de vanille! Dien
onmiddellijk op.
Extra / Tip
Wij aten
er lookaardappeltjes en merguez bij. Bon
appétit!