Intro
Bijna
vakantie dus koelkast opruiming... Ik vind nog een pakje halloumi en
een restje zwarte olijven. Vergezeld van een couscoussalade en
gegrilde courgettes vormt dit een snelle lichte lunch. De
couscoussalade kan je gerust vooraf maken en koud eten.
Ingrediënten
voor 2 personen:
125 g
couscous
kokend
water
couscouskruiden
geraspte
schil en sap van 1 limoen
250 g
kerstomaatjes, ik heb Datterino kerstomaatjes gebruikt
een
handvol Kalamata olijven, ontpit en in reepjes gesneden
225 g
halloumi, een Cypriotische kaas, ideaal om te grillen
pikante
olijfolie
grof
zeezout
versgemalen
zwarte peper
enkele
blaadjes munt als afwerking
Voor
erbij:
courgettes
Bereiding
Doe de
couscous in een ruime schaal met deksel. Neem eenzelfde hoeveelheid
kokend water en doe er de couscouskruiden bij, roer goed. Giet nu het
hete water over de couscous, vul aan met water tot het ongeveer 1 cm
boven de couscous staat. Roer om, doe het deksel op de schaal en
plaats die achteraan op de Aga of in de sudderoven voor een 10-tal
minuutjes.
Ondertussen
snij je de tomaatjes middendoor en leg ze in een ovenschaaltje.
Besprenkel met wat olijfolie en schuif de schaal zo hoog mogelijk in
de braadoven. Na 10 minuten zijn de tomaatjes voldoende gegaard. Werk
ze af met grof zeezout en versgemalen peper.
Roer de
couscouskorrels los met een vork. Voeg zeste en sap van limoen toe.
Werk af met wat olijfolie, zout en peper. Meng er als laatste de
olijven en gare tomaatjes voorzichtig onder. Zet opzij.
Snij de
halloumi in plakjes van 0,5 Ã 1 cm dik. Bestrijk de schijfjes langs
een kant met olijfolie. Zet een
grillpan op de hete plaat en laat die heel warm worden. Leg de
plakjes met de olie kant naar beneden in de droge hete pan. Bestrijk
nu de bovenkant van de kaas met olie. Na 2
minuten draai je de plakjes voorzichtig. Na nog 1 minuut grillen zijn
de plakjes klaar.
Schik op
de borden en werk af met een vleugje pikante olijfolie. Serveer
met nog een muntblaadje hier en daar.
Als
extra groentjes heb ik er courgettes bij gegrild. Was en
droog de courgettes, snij in plakken van 1 cm. Leg een
bake-o-glide op de sudderplaat, of gebruik een grillpan. Bestrijk
de bake-o-glide met een beetje olijfolie. Schik er de courgette
plakjes op en grill ze langs beide zijden tot ze mooi gekleurd en
gaar zijn.
Extra / Tip
Dit
recept is een variant op 'Halloumi op de grill'.