Intro
Een
trouwe AGA-gebruikster vroeg mij naar een receptje om worteltjes te
bereiden? Het
antwoord op deze vraag kan misschien eenvoudig klinken, maar voor mij
persoonlijk is het een hele uitdaging! Waarom? Wel: De echtgenoot,
die eigenlijk alles lust, heeft het niet zo bekeken op wortels. Veel
receptjes heb ik al geprobeerd, maar deze konden hem niet echt
bekoren ... maar ... dit recept was meteen een schot in de roos! Na elke
hap mocht ik horen, hoe hij eindelijk eens lekkere worteltjes kon eten ...
Ingrediënten
1 bussel
wortels met groen, wortels geheel laten
4
pijpajuintjes
1
soeplepel olijfolie
sap en
zeste van 1 limoen
1 theelepel
honing, ik heb golden syrup gebruikt
½
theelepel
gemalen komijn
¼
theelepel
gemalen koriander
¼
theelepel
gerookt paprikapoeder, of pikant paprikapoeder
een
handvol verse muntblaadjes, gehakt
zeezout
gemalen
zwarte peper
Bereiding
Schraap
de worteltjes, maar laat er een stukje groen aan.
Spoel de
pijpajuintjes en snij ze in fijne ringetjes.
In een
kommetje meng je olijfolie, sap en zeste van de limoen, honing,
komijn, koriander, paprikapoeder, zout en peper.
Neem een
ruime pan met deksel. Ik gebruik een sauteerpan. Zet de pan op de
sudderplaat en doe er een weinig olijfolie in of een klein stukje
boter.
Schik de
rauwe worteltjes in de warme pan. Giet er het kruidenmengsel over en
de ringetjes lente-ui. Draai de worteltjes en zorg dat ze langs alle
kanten een kruiden laagje krijgen.
Zodra de
inhoud begint te pruttelen, leg je het deksel op de pan.
Schuif
de pan op de onderste richel van de bakoven. Na 20 à 30 minuten zijn
de worteltjes beetgaar, dit hangt af van de dikte van de wortels.
Als er
teveel vocht in de pan is, laat je dit verdampen door die nog
eventjes op de sudderplaat te zetten zonder deksel.
Voor het
opdienen strooi je er de gehakte munt over. Het
pittige van de oosterse kruiden en het frisse van de limoen heffen
onze doordeweekse worteltjes naar de top!