Intro
Dit
slaatje is een geslaagde combinatie van kraakverse fijngesneden
groentjes en een pittige dressing. De kaas en de chorizo zorgen voor
het Spaans accentje.
Ingrediënten
voor 2 personen:
1 grote
Romeinse sla
4 grote
rijpe tomaten
1 groene
paprika
1 rode
ui
Kalamata
olijven
75 g
Manchego, een kaas gemaakt van schapenmelk
75 g
chorizo pikant
basilicum
blaadjes, in stukjes gescheurd
platte
peterselie, grof gehakt
2 sneden
brood
knoflook
Voor
de dressing:
1
koffielepel mosterd, Wostyn
2
eetlepels rodewijnazijn
1
eetlepel olijfolie
1
teentje look, geperst
½
koffielepel gedroogde oregano of verse
peper &
zout
Bereiding
Voor de
vinaigrette voeg je alle ingrediënten samen. Begin met de mosterd en
de look, giet er al roerend langzaam de olie bij tot je binding
krijgt. Werk af met wijnazijn, oregano, peper en zout. Proef voor de
kruiding. Zet de vinaigrette koel.
De
chorizo heb ik kort aangebakken, dit komt de smaak ten goede en we
willen ook nog een beetje gezond doen. Snij de
chorizo in plakjes. Elk schijfje snij je nog in twee of vier. Laat
een antikleefpan goed warm worden, doe de chorizo erin en zet de pan
een drie tal minuutjes op de bodem van de braadoven. Schep de
gebakken stukjes uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapier.
Maak de
bladeren van de Romeinse sla los en spoel ze. Laat goed uitlekken en
snij de sla in fijne repen. Pel de
tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees fijn.
Schil de
groene peper met een dunschiller, verwijder de zaadlijsten en snij
klein.
Pel de
rode ui en hak fijn.
Ontpit
de olijven en snij in reepjes.
De
manchego kaas verdeel je ook in kleine stukjes.
Ondertussen
hebben we héél wat stukjes en rest er alleen nog alles te verdelen
over twee borden. Ook het basilicum en de peterselie mogen eronder
gemengd worden.
Net voor
het opdienen schep je hier en daar wat van de dressing.
Bij dit
slaatje hebben wij een dikke snede brood gegeten, ruim voorzien van
een goeie laag gegaarde knoflook en enkele druppels olijfolie.