Intro
Daar we
nog eventjes moeten wachten op onze vakantie, proberen we in Casa
Latti de zon in ons bord te brengen. Gezien
Delhaize deze
week Griekenland op tafel zet en zij een groot assortiment producten
rechtstreeks uit Griekenland hebben, ga ik daar mijn winkelmandje
vullen. En met de zon die van de partij is, hebben we dus alle
troeven in handen.
Ingrediënten
Ik kies
voor Halloumi, een traditionele Cypriotische kaas gemaakt van koe-,
schaap- en geitenmelk. Deze kaas heeft een hoog eiwitgehalte en is
daardoor super geschikt om te worden gegrild. De kaas smelt niet, maar
krijgt een krokant korstje.
Voor 2 personen:
225 g
Halloumi
400 g
kerstomaatjes
olijfolie
gedroogde
oregano
voor
de dressing:
sap van
½ limoen
een
20-tal appelkappertjes, grof gehakt
2 Ã 3
soeplepel olijfolie
koffielepel
gedroogde oregano
koffielepel
verse tijmblaadjes
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Bereiding
Voor de
dressing voeg je alle ingrediënten samen. De hoeveelheid kappertjes
en kruiden kan je aanpassen volgens je eigen smaak.
Leg de
afgespoelde kerstomaatjes in een ovenschaal. Geef alle tomaatjes een
laagje olijfolie, kwast er maar op los. Schuif
de tomaatjes zo hoog mogelijk in de braadoven, gedurende 10
minuutjes.
Snij de
halloumi in plakjes zo van ½ Ã 1 cm dik. Doe dit voorzichtig de
kaas is breekbaar. Bestrijk de plakjes langs een kant met een
mengsel van olijfolie en oregano.
Zet een
grillpan op de hete plaat en laat die goed warm worden. Vetstof in de
pan in niet nodig. Leg de plakjes met de olie kant naar beneden in de
hete pan. Bestrijk nu ook de bovenkant van de kaas. Na 2 minuten
draai je de plakjes voorzichtig. Na nog 1 minuut zijn de plakjes
super mooi gegrild.
De
combinatie van de zoute smaak van de kaas en het zuur van de dressing
is een perfecte match.
Verdeel
de tomaatjes over twee borden. Schik er de kaas bij. Lepel de
dressing over de tomaatjes en haal er een fles Retsina bij.
Extra / Tip
Het is
een ideale side-dish of, met een lekker stuk brood erbij, een
volwaardige maaltijd. Je mag zelf kiezen of je voor de grote of de kleine
honger gaat! Wat mij betreft
is het startshot gegeven om een weekje lekker Grieks te doen.
γευστικός
!