Intro
Keftédes,
het is echt niet de eerste keer dat ik deze gehaktballetjes op tafel
tover. Een eerste maal heb ik ze gemaakt als onderdeel van de
aperitiefhapjes met Kerst. Onze twee kleindochtertjes zijn er verzot
op en vinden aperitieven héél leuk!
Je kan
de balletjes bakken in een pan of in de oven. Vandaag heb ik ze op
een spiesje gestoken en de echtgenoot heeft ze gegrild op de
barbecue. Het zijn dus veelzijdige spiesjes. Lekker met een dressing
van yoghurt en munt of ketchup voor de kleintjes.
Deze
week doen we ook nog eens lekker Grieks en dan hoort er een typische dip bij, de
tzatziki. Die is te verkrijgen bij Delhaize waar je trouwens deze week een ruim assortiment Griekse producten kan
vinden.
Ingrediënten
300 g rundgehakt, kan zeker ook lamsgehakt
1 grote
sjalot, fijngesneden
2 tenen
knoflook, geperst
40 g
vers wit of bruin broodkruim, in kleine stukjes gesneden
enkele
takjes verse munt, de blaadjes fijngesneden
enkele
takjes peterselie, fijngehakt
1 ei
¼
theelepel kaneel
¼
theelepel gemalen komijn
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Bereiding
Doe alle
ingrediënten, ook de kruiden in de kom van de KitchenAid. Gebruik de
platte menghaak, laat draaien op stand 4 tot alles mooi gemengd is. Vorm met
de handen balletjes van gelijke grootte. Als ze bedoeld zijn om
spiesjes te maken dan mogen de balletjes ietsje groter zijn dan de
balletjes die je bakt in een pan en opdient met prikkertjes. Ik had
van deze hoeveelheid 24 stuks, goed voor 6 spiezen. Zet koel
in de frigo.
Nu rest
je alleen nog de balletjes of spiesjes te bakken. Dit neemt zo een 10
minuten in beslag, keer ze tussentijds af en toe.
απολαύστε
!