Intro
Hoewel pompoen doet denken aan de herfst, kon ik het gisteren niet nalaten
een butternut in mijn boodschappen mandje te droppen. Risotto is een
heel simpel gerecht. Ik geef het toe, mijn eerste risotto vond ik
héél spannend. Maar het enige wat je moet doen is er 20 minuutjes
aan besteden, roeren, bijgieten en proeven, het werkt zelfs
therapeutisch!
Ingrediënten
voor 2 personen:
2
sjalotten, fijn gesnipperd
het
binnenste deel van een witte selder, heel fijn gesneden
1
teen knoflook, geperst
1
butternut
6
à 8 dl groentebouillon
250
g Arborio rijst
1
dl Noilly Prat
4
el geraspte Parmigiano
geutje
olijfolie
1
theelepel Ras el Hanout
1
soeplepel boter
Bereiding
Normaal
gezien zou ik de butternut niet schillen, maar voor dit gerecht wel.
Verwijder dus de schil met een dunschiller. Halveer de butternut en
haal er de pitten uit. Snij een helft in grove stukken, doe die in
een pot en overgiet met 4 dl groentebouillon. Breng aan de kook op de
sudderplaat en zet in de bakoven (190°) gedurende 20 minuten.
De
andere helft snij je in dobbelstenen. Doe de stukjes butternut in een
ovenschaal, strooi er ras-el-hanout over en besprenkel met een weinig
olijfolie. Zet de schaal in het midden van de bakoven gedurende een
half uur. De butternut moet lichtjes geroosterd zijn, als dit niet
het geval is zet de schaal nog 5 minuutjes in de braadoven.
Ondertussen
is de pompoen in de groentebouillon gegaard. Pureer met de staafmixer
tot een dikke soep. Breng op smaak met peper en zout.
Begin
nu aan de risotto. Warm een
geutje olijfolie in een pot op de sudderplaat en laat de sjalot stoven gedurende een 3-tal
minuten, de sjalot moet glazig zijn, laat
de geperste look eventjes meestoven.
Zet nu de pot op de hete plaat, voeg de rijst toe, laat
de korrels glanzen. Voeg de Noilly Prat toe, roer en laat verdampen.
Schuif
de pot terug naar de sudderplaat.
Voeg
de witte selder toe en een paar lepels van de pompoensoep.
Telkens het vocht verdampt
is, voeg je een geut soep bij,
blijf roeren. Als de soep op is en de rijst nog niet gaar, ga dan
verder met groentebouillon. Het
eindresultaat mag niet te droog zijn. Na
18 à 20 minuten zal de rijst al dente en
romig zijn.
Neem
van het vuur, roer het klontje boter en de helft van de kaas onder.
Kruid bij met peper en zout indien nodig. Schep nu de licht
geroosterde pompoenstukjes onder de gare risotto en dien onmiddellijk
op.
Werk
af met de overige kaas en geniet!