Intro
Ingrediënten
500
gram meel/bloem, ik experimenteer met allerlei soorten, het brood op de
afbeelding is 300 gram pittenmeel en 200 gram witte tarwebloem
21
gram verse gist (is de helft van een klompje Bruggeman gist)
3
dl koud water
1
soeplepel olijfolie
½
koffielepel zout
1
koffielepel vloeibare honing
Bereiding
Verkruimel
de gist in de mengkom van de KitchenAid, giet er 1/3 van het water
bij en ongeveer 1/3 van de bloem. Gebruik de deeghaak en laat de
KitchenAid op stand 1 gedurende 1 min draaien. Laat dit mengsel 10
minuten rusten.
Voeg
de rest van de bloem bij, net als zout, olijfolie en honing.
Laat
de KitchenAid nu maximum 10 minuten draaien op stand 2 en voeg beetje
bij beetje de rest van het water toe. Geleidelijk aan wordt er een
bol gevormd. Het deeg is klaar als er niets meer aan de wand van de
mengkom blijft plakken. Als het deeg brokkelig is, moet je nog wat
water toevoegen. Als het plakkerig is, nog wat meel toevoegen. Niet
alle bloemsoorten hebben evenveel water nodig.
Haal
het deeg van de kneedhaak en schep het uit de mengkom,
kneed het nog eventjes door en
vorm het op je werkblad tot een
bal. Leg het deeg
terug in de kom en dek af met een handdoek. Zet op je aanrecht, op
een tochtvrije plaats en niet te warm, dus niet op de AGA!
Na
35 à 40 minuten leg je het
deeg op
een bebloemde plank en klop er met je platte hand de luchtbellen
uit. Nu nog opbollen
tot de gewenste vorm (niet meer kneden), Vet
een broodvorm in of leg een bake-o-glide of
bakpapier op een bakplaat en
leg er het gevormde deeg op. Opnieuw
afdekken en laten rijzen gedurende 45 min.
Ik
bak mijn brood gedurende 35 min op de braadovenvloer van de AGA.