Duvel's stoofpotje

Intro

Het gure weer buiten en de gezellige warmte binnen deed mijn ventje luidop denken aan een Duveltje. Ik dacht laat ik hem eens verwennen met een "Duvels stoofpotje"!
 
Rundstoofvlees in combinatie met een variëteit aan wintergroenten en een Duvel tripel hop. Heerlijk zo'n pot winterse gezelligheid op tafel te zetten.
Duvel's stoofpotje 

Ingrediënten

1 kg rundstoofvlees van Hoevevlees Maertens
enkele lepels bloem
ui
boterraapjes
gele en paarse wortel
aardpeer
pastinaak
aardappels
enkele teentjes look
laurier
tijm
1 à 2 bokalen kalfsfond, Lacroix
1 fles Duvel tripel hop
peper & zout
Duvel's stoofpotje

Bereiding

Schil de groenten en snij ze in grove stukken. Het is de bedoeling dat alles nog herkenbaar is na het garen. De aardappelen heb ik geschild, de volgende keer gebruik ik kleine aardappelen met de pel aan en ongesneden. Je kan dus alle kanten op. Je kan ook andere groenten verwerken in deze cocotte.

Je neemt best een ruime gietijzeren stoofpot. Bak de stukken vlees aan in een klontje boter. Doe dit in verschillende keren, teveel vlees in een keer geeft geen mooi resultaat. Werk op de heetste plaat, afwisselend met de sudderplaat. Schep het vlees uit de pot.
 
Stoof nu de ui aan tot die lichtbruin en glazig is, laat de geperste look kort meestoven. Voeg het vlees toe, zeef er 1 à 2 lepels bloem over, roer en laat nog eventjes meebakken. Kruid het vlees met peper & zout.

Voeg nu alle overige groenten toe. Schep om, voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Overgiet de inhoud met de fond en het flesje Duvel. Het is niet noodzakelijk dat alles onderstaat, tijdens het garen geven de groenten ook nog vocht af.
 
Breng de stoofschotel aan de kook en zet die in de sudderoven voor een 4-tal uren. In de sudderoven mag het vlees langer blijven staan zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Je kan dus gerust het stoofpotje in de voormiddag maken en tot 's avonds in de oven laten staan.
 

Extra / Tip

Zet nu een leuk feestmuziekje op, haal de kerstboom en de bollen tevoorschijn en geniet!
En... héél belangrijk, zet de Duvel koud!
Duvel's stoofpotje