Intro
Nog
nagenietend van onze driedaagse in Fécamps, heb ik me laten
inspireren door de zee! Ik heb een mooi stuk zalmhaasje verwerkt in
een 'pie' en meteen ook de 'vlag' aangepaste die de lading dekt!
Ingrediënten
1
rol bladerdeeg kant-en-klaar (Herta)
500
g spinazie
125
g basmati rijst
zalmhaasje
of zalmfilet (bepaal je zelf, voor de grote of de kleine honger)
verse
dille, fijngehakt
peper & zout
Bereiding
Begin
met de rijst te garen op de gebruikelijke Aga manier. Doe de rijst in
een pan met dikke bodem. Zet je middelvinger op de rijst en giet er
zoveel koud water bij tot het eerste vingerkootje onder staat.
Breng
de rijst aan de kook op de heetste plaat, zonder deksel. Zodra het
water kookt roer je de rijst los van de bodem. Leg nu het deksel op
de pot en zet die in de sudderoven voor een 30 à 60 minuten (langer
mag ook).
Stoof
de gespoelde spinazie kort aan in een weinig boter, kruid
met peper & zout, laat uitlekken.
Nu
neem je een vorm waar je de 'pie' wil in bakken. Ik heb een ovale
schaal gebruikt, zo had ik net genoeg aan één vel bladerdeeg om de
onderkant en de bovenkant te bekleden. Er kon zelfs nog een visje
vanaf!
Bekleed
de bodem van de vorm met bakpapier en de helft van het bladerdeeg.
Schep er de gegaarde rijst op. Verdeel er de rauwe zalm op en de
dille en als laatste de gestoofde en uitgelekte spinazie. Kruid met peper & zout.
Bestrijk
de rand van het onderliggende bladerdeeg met losgeklopt ei. Bedek nu
de vulling met de andere helft van het deeg. Nu kan je je helemaal
uitleven voor de versiering!
Bestrijk tot slot alles met de dorure.
Bak
de 'pie'
30 minuten op een rooster op de bodem van de braadoven. Na 20 minuten
heb ik er wel de koude plaat boven geschoven om te vermijden dat de
'pie' te bruin wordt!
Extra / Tip
Ik
heb het plaatje compleet gemaakt door het te serveren met een
gemengde groene sla besprenkeld met pikante olie.
De
vis hebben we laten zwemmen in een Chardonnay, fût en
chène, van 2011.
Enjoy!