Intro
Het
receptje heb ik gehaald uit de Libelle en prijkt bovenaan mijn stapel
'dat wil ik ooit eens klaarmaken' gerechtjes. Het is een eenvoudig
hartverwarmend soepje, met weinig ingrediënten. Met een pitabroodje
erbij, is het een volwaardige maaltijd. Terwijl de soep in de
sudderoven staat, maak je in een mum van tijd de pitabroodjes.
Ingrediënten
Wat
heb je nodig voor de soep?
250
g gedroogde rode linzen
4
wortelen, geschraapt en in kleine stukjes gesneden
2
tomaten, ontveld en geconcasseerd
4
lente-uitjes, in ringetjes gesneden
3
à 4 takjes bleekselder, goed gewassen en in fijne boogjes gesneden
2
teentje knoflook, geperst
1
stukje gember, geraspt
2
el pittige kerriepoeder
een
geutje olijfolie
1
l groentebouillon
peper & zout
voor
de afwerking:
limoensap
peterselie
cayennepeper
voor
de pitabroodjes:
500
g bloem (hetzelfde als voor wit brood)
21
g verse gist (helft van een blokje)
1
tl zout
3
dl water
Bereiding
Spoel
de linzen goed en laat ze uitlekken. Stoof de knoflook, gember,
lente-ui, selder en wortels glazig in de olijfolie. Bestrooi met het
kerriepoeder en laat even meebakken. Voeg de tomaten en de linzen
toe, kruid met peper en zout, overgiet met de bouillon. Breng aan de
kook op de sudderplaat en zet de pot 1 uur in de sudderoven.
Voor
de bereiding van het deeg ga je te werk zoals uitgelegd in 'ons
dagelijks brood'. Als
tijdens het kneden het deeg te kleverig is, dan voeg je wat bloem
toe, of als het te droog wordt, voeg je wat extra water bij. Na 10
min kneden moet het deeg veerkrachtig zijn.
Leg
nu de deegbal op een bebloemd werkblad en verdeel in 6 of 8 gelijke
stukken, naargelang de gewenste grootte en maak er bolletjes van. Rol
uit tot schijfjes van een centimeter dik. Dek af met een handdoek en
laat ze, op een tochtvrije plaats, rijzen gedurende 30 à 40 minuten.
Neem
een spatel en schep de deegrondjes ondersteboven op een met
bake-o-glide beklede bakplaat. Plaats de plaat op het rooster
op de bodem van de braadoven. Bak de broodjes gedurende 10 à 15
minuten
Ondertussen
is de soep klaar, breng die op smaak met cayennepeper, zout en
limoensap. Werk af met gehakte peterselie.
Extra / Tip
Nu
rest je alleen nog te genieten van je versgebakken pitabroodjes en
een goeie kom soep.
kerriepoeder,tomaten,gember,bakken,brood,soep,pitabroodje,linzen,peulvruchten,
bleekselderij,pijpajuin,wortels,shoarmabroodje,lente-ui,