Intro
Vorige
week stond het kokkerellen op een laag pitje, een zware verkoudheid
stuurde al mijn plannen lelijk in de war. Deze avond zou ik eventjes
vlug een stoemp maken, toen ik bezig was, kreeg ik plots inspiratie
om er een Oosters tintje aan te geven en het meteen ook te bloggen.
Bij de stoemp heb ik een tomatencompote gemaakt, het recept daarvoor
heb ik gehaald uit een libelle.
Ingrediënten
Wat
heb je nodig voor 2 personen:
4
delen pompoen
een
weinig olijfolie
1
deel aardappels
een
weinig melk
half
bosje verse munt
gemalen
komijn
ras-el-hanout
peper
en zout
voor
de tomatencompote:
1
kg tomaten, ik heb soeptomaten gebruikt van onze goeie vriend Hans
3
sjalotten
2
tenen knoflook
weinig
olijfolie
1
eetlepel honing
1
takje rozemarijn
peper
en zout
Bereiding
Je
begint best met de tomatencompote, want die heeft eventjes tijd
nodig. Pel en ontpit de tomaten. Snij
ze in grove stukken.
Pel en hak de sjalotjes fijn en rasp de
lookteentjes.
Stoof de sjalotjes in een weinig olijfolie, tot ze
glazig zijn.
Voeg de knoflook toe en laat eventjes meestoven.
Voeg de
tomatenstukjes toe en de honing, duw een takje rozemarijn in het
tomatenmengsel. Kruid met peper en zout.
Zet de pot zonder deksel op
de bodem van de braadoven, wel af en toe omroeren en laat die voor de
helft inkoken. Het is de bedoeling dat je een consistentie bekomt
zoals chutney. Bij mij was de compote ingedikt na 45 minuten.
Snij
de pompoen doormidden, haal de pitten eruit en verdeel de pompoen in
halve maantjes. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal, besprenkel
lichtjes met olijfolie, en hang de schaal op de onderste richel van
de braadoven gedurende 30 minuten.
Ondertussen
schil je de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en stoom ze gaar
in de sudderoven.
Na
een half uur zijn de pompoen stukken gaar, nu kan je makkelijk de
schil verwijderen
van het vruchtvlees. Pompoen op die manier gegaard, smaakt ook
pittiger dan wanneer je de stukken kookt. Pureer
nu de gare pompoen door een zeef of prak ze fijn. Zeker niet met de
staafmixer want dan bekom je een crème. Kruid af met zwarte peper en
zeezout.
Pureer
vervolgens de gare aardappelen. Voeg beide purees
samen, als de massa wat te droog is, dan voeg je een geutje
warme melk toe, kruid bij met een theelepel ras-el-hanout en een
halve theelepel gemalen komijn. Werk af met peper en zout en de
fijngehakte muntblaadjes.
Extra / Tip
De
stoemp heb ik vergezeld van een blinde vink, gehaald
bij hoevevlees Maertens.
Wij
vonden de stoemp héérlijk! De reactie van mijn ventje was 'dit mag
je nog maken hoor, spijtig dat wij elke gerechtje maar één keer
eten, want de volgende keer probeer je toch weer iets anders'. Tja,
hoe zwaar kan je lot zijn?