Intro
Ingrediënten
2
dubbele lamsrib (zou ik normaal niet gebruiken in een tajine, dit
waren de enige stukken van het lam die ik in korte tijd kon ontdooid
krijgen)
3
looktenen, geperst
1
ui, in stukjes
1
halve Hokkaido pompoen (hoef
je niet te schillen), in gelijke, niet te kleine stukken
4
wortels, in de lengte doormidden gesneden
1
courgette, in de lengte in 4 gesneden en in maantjes
1
blik kikkererwten, gespoeld
10-tal
gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
ras-el-hanout
peper
en zout
verse
koriander
verse
munt
200
g couscous
lamsfond
of water, dubbele hoeveelheid
couscouskruiden
Bereiding
De
tajine die ik gebruik is er een van Emile Henry. Die tajine staat op
kleine pootjes en heeft geen rechtstreeks contact met de kookplaat,
dus gaat die meteen in de braadoven. Doe een geutje olijfolie in de
tajine, voeg de ui en look toe. Laat aanstoven in de oven, wel af en
toe omroeren.
Haal
de tajine uit de oven, pas op, die is nu héél heet! Het enige wat
er nu nog rest, is alle overige ingrediënten toe te voegen. Begin
met de pompoen, wortels en courgette over het ui-look mengsel te
verdelen. Daarna de kikkererwten en gedroogde abrikozen. Kruiden met
2 volle koffielepels ras-el-hanout, peper en zout.
Plaats
de tajine terug op de vloer van de braadoven, gedurende 15 minuten.
Verplaats daarna de tajine naar de sudderoven, gedurende 45 minuten.
Ondertussen
schroei je de lamsrib aan in een grillpan, of rechtstreeks op de
sudderplaat.
Haal
de tajine uit de oven, leg de lamsrib op de groenten en zet nog
15 min in de sudderoven.
Breng
nu water of fond aan de kook en voeg couscouskruiden toe. Doe de
couscouskorrels in een pot, overgiet met het vocht, deksel op de pot
en plaats die een 10-tal minuten achteraan de AGA. Verwijder het
deksel, maak de korrels los met een vork, voeg een geutje pikante
olie en wat citroensap toe. Roer goed.
Hak
de verse koriander en munt.