Intro
Een
ijsroommaker aanschaffen, was voor mij een groot dilemma.
De
confrontatie met het groot aantal eidooiers en de room, deed mij
wankelen. De andere kant van de medaille is, wat jezelf maakt is
zoveel beter, en dan weet je ook precies wat er in je gerecht gaat.
Ook het
probleem van een restje ijs, in een veel te grote doos, ergens
verdwaald in de diepvries en eindigend in ijskristallen, zal hiermee
van de baan zijn.
Dan maar
een compromis gemaakt met mijzelf, geen grote hoeveelheid ijs maken,
zuinig af en toe een bolletje eten, en bezoekers verwennen. Dit tot
groot jolijt van mijn ventje!
Ingrediënten
4
eidooiers
100 gram
suiker
1 potje
zure room (200 ml)
125 ml
room (Campina 33%)
125 ml volle melk
125 ml volle melk
1
vanillestokje
Voor
de aardbeienpuree:
250 gram
aardbeien, rijp en van goeie kwaliteit
2
eetlepels lichtbruine suiker
1
eetlepel citroensap
Bereiding
Je
begint met de eidooiers met de suiker, in de kom van de Kitchenaid,
op te kloppen tot een ruban. De zure room toevoegen en de mixer nog
eventjes laten draaien.
Schraap
het merg uit het vanillestokje en doe beide in een pan, samen met de
melk en de room. Breng dit mengsel tot aan het kookpunt. Neem van het
vuur, verwijder het vanillestokje en giet dit geleidelijk op het
eidooiermengsel. Laat nog eventjes op stand 1 draaien.
Breng nu
de inhoud van de mengkom terug in de pan,
zet op de sudderplaat en roer met een houten lepel, tot het mengsel
wat indikt. Je
moet met je vinger een zichtbare
streep
kunnen trekken op de lepel. Pas
op! Mag niet meer koken.
Laat dit
mengsel afkoelen, liefst 1 nacht in de frigo.
Spoel de
aardbeien, doe ze in een mengbeker, voeg de suiker en citroensap toe.
Mix met de staafmixer tot je een mooie gladde puree hebt. Laat
eveneens overnachten in de frigo.
“The
day after”, laat je de crème 30 min draaien in de ijsmaker van de
Kitchenaid.
Stort
het roomijs in een gekoelde kom. Giet er de aardbeienpuree over en
schep met een vork van boven naar onder, zo dat de rode slierten
doorheen het roomijs gaan. Werk vlug want het aardbeienmengsel is nog
geen ijs.