Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 10 april 2016

Pitabroodjes

Een overheerlijke salade met een ietsje meer is een 'Fattoush salad'. Het recept krijg je binnenkort op de blog. Om mijn 'Fattoush' af te werken, heb ik pitabrood nodig. Pitabroodjes kun je tegenwoordig in zowat alle maten en gewichten kopen. De smaak is meestal navenant, van karton tot spons!

Pitabroodjes

Pitabroodjes horen zacht te zijn met een lekkere smaak, dus bak je deze gewoon zelf, toch? Met het volgende receptje is het een koud kunstje. Eenmaal je ze hebt geproefd, wil je nooit meer iets anders.

Ik heb de pitabroodjes rechtstreeks op de bodem van de braadoven gebakken (230°). Wie een andere oven gebruikt, kan bakken op een pizzasteen of op een plaat. Het is wel van belang dat je bakt in een hete oven, anders bollen de broodjes niet op.

Wil je de broodjes gebruiken als pitabroodje om te vullen dan zou ik grotere broodjes maken met een diameter van 16 cm.


Wat heb ik gebruikt voor 8 broodjes van 12 Ø:

375 gram bloem voor wit brood
250 ml lauw water
1 theelepel zout
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel griessuiker
6 gram droge gist


Hoe ga je tewerk:

Doe bloem, zout, olijfolie, griessuiker en gist in de kom van de KitchenAid.
Laat de machine draaien op stand 2, gebruik de kneedhaak. Al draaiend voeg je het water toe. Laat 10 minuten kneden.
Het deeg moet van de wanden loskomen en mooi elastisch zijn. Indien te droog, voeg dan tijdens het kneden nog wat water toe.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Pitabroodjes

Haal het deeg uit de kom en verdeel het met een deegsteker in 8 gelijke stukken. Bol het deeg op en laat 10 minuten rusten op een bebloemd werkblad.

Pitabroodjes

Rol elk stuk deeg uit met een deegroller tot een diameter van +/- 12 cm.
Laat afgedekt nog een half uur rusten op een bebloemd werkblad.

Pitabroodjes

Bak de pitabroodjes rechtstreeks op de bodem van de braadoven. Je kan ze makkelijk opnemen met de pizzaschep en ze zo in de oven schuiven.
Ik heb 4 pitabroodjes per keer gebakken, gedurende 6 minuten. De broodjes mogen niet bruin zijn, maar wel mooi opgebold.

Pitabroodjes

Laat de pitabroodjes afkoelen op een draadrooster.
Pitabroodjes die je niet onmiddellijk opeet, kan je zacht houden onder een theedoek of stop ze in een papieren broodzak die je dicht plooit.

De pitabroodjes kan je enkele dagen bewaren in een plastic zak in de koelkast. Of bewaar ze in de diepvries.
Gehalveerde broodjes kan je lichtjes toasten. Ideaal om hummus te dippen. Of verwerk de getoaste broodjes in een salade.

Pitabroodjes

Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly