Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 6 januari 2016

Eastern Mess

Neen dit is geen schrijffout, het dessertje met deze naam bestaat wel degelijk en is inderdaad een afgeleide van het originele, Eton Mess. Er gaan heel wat verhalen als zou dit toetje er puur toevallig gekomen zijn als zijnde, een opgediende mislukte aardbeien Pavlova aan Eton College. Of het dessert nu werkelijk een omgevallen aardbeientaart was of niet, het werd een succes. 
De oosterse versie is geparfumeerd met rozenwater en wordt gemaakt met frambozen en pistachenoten. Letterlijk heet het ding dus zooi van Eton.

Maar wat voor een zooi! De echtgenoot is wild van beide versies. Deze Eastern Mess komt alweer uit Persiana.

Eastern Mess

Ik heb er mijn persoonlijke toets aan gegeven, door deze caloriebom toch een beetje aan te passen aan de Marijke Kookt standaard. Ik heb de double cream vervangen door Turkse yoghurt.

De frambozensaus en meringues kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan het ook zelf maken. Meringues zijn heel dankbaar als je die voorhanden hebt.
Een wist-je-datje, wanneer je meringues niet laat afkoelen op een rooster maar onmiddellijk in een afgesloten koekjestrommel legt, kan je ze prima bewaren zonder dat ze plakkerig worden.

Laten we er samen een zooi van maken.

Eastern Mess

Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

400 gram Turkse yoghurt
1 eetlepel bloemsuiker
¼ theelepel vanillepoeder of het merg uit een vanillestokje
1 eetlepel rozenwater

Voor de afwerking:
100 gram frambozen
8 meringues, zelf gemaakt of zelf gekocht :-)
frambozensaus, maak je met diepvries frambozen, zie hieronder
50 gram pistachenootjes

Voor de meringues:
2 eiwitten
100 gram kristalsuiker

Voor de frambozen saus:
150 gram diepvries frambozen
2 eetlepels rozenwater
1 eetlepel bloemsuiker
2 eetlepels limoensap
een weinig water, eventueel


Hoe ga je tewerk:

Voor de meringues:
Klop het eiwit met een snuifje zout half stijf met de draadgarde van de Kitchenaid. Voeg al kloppend de suiker toe, 1 koffielepel per keer. Mix door tot je de kom ondersteboven kan houden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de meringue in een spuitzak met gekartelde rand. Spuit hoopjes. Ik had er 40 op een bakplaat.
Schuif de plaat onderaan in de sudderoven, gedurende 2 ½ uur.
Nu zijn de meringues droog.

Meringues

Voor de frambozensaus:
Mix de diepvries frambozen samen met rozenwater, limoensap en bloemsuiker.
Wil je de zaadjes uit de saus, duw dan de saus door een zeef. De saus moet lichtjes lopend zijn, indien te dik, voeg wat water toe. Roer glad.


Roer de yoghurt los met de suiker, vanille en rozenwater.
Verdeel in 4 glazen of kommetjes.
Breek 4 meringues en verdeel over de 4 kommetjes.
Leg er enkele frambozen op.
Lepel in elk glaasje wat frambozensaus.
Werk af met gehakte pistachenootjes, een meringue, enkele frambozen en de rest van de frambozensaus.

Eastern Mess

Dien onmiddellijk op, anders riskeer je dat de meringues vochtig en zacht worden.

Meringues

Enjoy!


Bron: Persiana, Sabrina Ghayour, Eastern Mess
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly