Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 16 december 2015

De lekkerste basmati rijst, Tilda rijst

Jullie kennen ondertussen Geert al wat beter hé? Geert, onze postbode, mag al eens een pakje meezeulen naar Casa Latti. 
Deze week had Geert een rieten hoed op en had hij zijn ogen tot spleetjes geknepen. “Lekkel pakketje vool Malijke Kookt.” Waarop ik een pakket vol pakjes rijst in handen werd gegeven.

De lekkerste basmati rijst, Tilda rijst

Niet zomaar rijst, maar Tilda rijst, Tilda blijkt 'het' merk te zijn dat 40 jaar geleden Basmati rijst naar het westen bracht. Volgens de bijgeleverde documentatie betekent Basmati 'de geurige'. Niet moeilijk als je het heerlijk krachtig aroma van deze rijst waarneemt. Basmati wordt zorgvuldig geselecteerd aan de voet van de Himalaya, de enige plek op aarde waar Basmati rijst kan worden geteeld. Inmiddels is Tilda rijst in meer dan 50 landen verkrijgbaar en het is het favoriete rijstmerk van de Britten.

De lekkerste basmati rijst, Tilda rijst

Het Tilda pakket bevatte niet enkel 'Pure Basmati rice' en 'Wholegrain Basmati rice', maar ook pakjes voorgestoomde rijst, dus kant-en-klaar met de nodige kruiding. Vooraan op de verpakking valt je oog meteen op de tekst, 'Klaar in 2 minuten in de magnetron'.
Oeps, kant-en-klaar en magnetron, dat is niet Marijke Kookt! Gelukkig staat er ook op dat je de rijst 4 minuten kan roerbakken in wat olie. Aha, Dat opent perspectieven.

Er lijkt me dus niet bepaald een raketgeleerde nodig te zijn, om dit klaar te maken. Eerst eens aan de slag gegaan met de 'Lime-coriander' versie.
De 'oeps' is snel vervangen door een 'wow'. Er komt een heerlijk aroma vrij bij het bakken van de rijst. De rijst is super lekker, de korrels zijn mooi los, beetgaar en kleven niet.


Zalm, kerstomaatjes en 'Tilda' rijst

De lekkerste basmati rijst, Tilda rijst

In de aanloop naar Kerst ligt mijn tafel vol met kookboeken, boodschappen lijstjes en kattebelletjes, het is nu dus uiterst praktisch als ik in een mum van tijd een heerlijk bord op tafel kan toveren. Daarom dit snel klaar en super lekker gezond gerechtje.


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

2 zalmmoten, zonder vel, 150 gram per moot
kerstomaatjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper
fleur de sel of kruidenzout


Hoe ga je tewerk:

Spoel de kerstomaatjes, leg ze in een schaaltje en sprenkel er wat olijfolie over.
Zet het schaaltje op de 2de richel van onderaan in de braadoven, gedurende een 20-tal minuten.

Kerstomaatjes gegrild

Dep de zalmmoten droog en kruid met peper en zout.
Laat een antikleefpan goed warm worden op de hete plaat.
Leg de zalmmoten in de pan zonder vetstof, en verplaats die naar de bodem van de braadoven, gedurende 1 ½ minuut.
Keer de zalmmoten en laat de andere kant nog 1 ½ minuut bakken.

Perfect gegaarde zalm

Zet een antikleefpan met een klein beetje olijfolie op de sudderplaat.
Doe de inhoud van het zakje 'Tilda Lime-coriander steamed basmati rice' in de pan en roerbak 3-4 minuten.

Enjoy!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly