A Casa Latti Christmas Dinner - Food Show Delhaize

Om de zes maand ben ik te gast bij Delhaize tijdens hun foodshow, een evenement waarop heerlijke nieuwe producten in de kijker worden gezet. Deze keer was de feestperiode terug aan bod.

A Casa Latti Christmas Dinner - Food Show Dehaize

We mochten meegenieten van een enorm aanbod aan delicatessen en feestartikelen. In feite teveel om allemaal op te sommen.
 
Uiteraard zou het simpel zijn om je hier een lijstje te geven met wat je allemaal zou moeten in huis halen, maar je kent me hé, we gaan voor ietsje meer. Want oké een lijstje, maar wat doe je ermee?

Dus gaan we voor een volledig kerstmenu met alleen maar artikelen uit het Delhaize-lijstje?

Vier je mee?


Apero!

Tot spijt van wie het benijdt, de Gin hype blijft duren. Wij gingen deze keer voor Sipsmith. Sipsmith is gemaakt op basis van gerst-alcohol met tien verschillende 'botanicals': jeneverbes, korianderzaad, engelwortel, drop, iriswortel, amandel, kassiaschors, kaneel, sinaasappel en citroenschillen. De gin is heerlijk droog met een citrus-frisse-bite en kent mooie florale tonen met een keur van citrus in de nasmaak, zoals sinaasappel, marmelade en lemonpie.

Sipsmith gin

Nog leuker, de echtgenoot blijkt plots en miraculeus een doe-het-zelver geworden te zijn, de DIY GIN Kit. Maak gewoon je eigen Gin!

DIY GIN Kit


Aperitiefhapjes: Fingerfood en / of luxueuze knabbels

Laten we eenvoudig starten met een pittig Wasabi olijfje.

Wasabi olijven
 
De smaken uit het Midden-Oosten krijgen steeds meer invloed in onze westerse keuken. Een voorbeeld zijn de vele smaken hummus en tapenades.
 
Een paar 'apero' nieuwkomers in het Delhaize assortiment:
Libanese Hummus – op smaak gebracht met verschillende gegrilde groenten en granaatappelsiroop
Tikka Massala Hummus – een lekkere oosterse variant
Muhammara ofte tapenade van paprika en walnoten – lekker als dipsaus, maar ook op kamertemperatuur bij vis en vlees
Heerlijk met een toastje of een knapperig blaadje witloof of een andere groenten knabbel.

Libanese Hummus - Tikka Massala Hummus - Tapenade paprika en walnoten

Maar het kan ook hartiger, zoals een bordje mini Involtini, kaas gehuld in Serranoham op een bedje van een baby kale mengeling, hier is dat een zakje jonge scheuten met paksoi en eentje met jonge rode en groene scheuten.

Mini Involtini
 
En nog zo een super lekkere rage, apero macarons (foie gras/gekarameliseerde appel, witte truffel/hazelnoot, eendenborst/sinaasappel en geitenkaas/vijg/tijm) en patépralines van eendenmousse.

Apero macarons - Paté Pralines

Tot slot kunnen we, voor we overstappen naar ons voorgerecht, een flinterdun schelletje Salami met truffel en parmezaan proeven.

Salami met truffel en parmezaan


Voorgerecht

Het is altijd leuk als je voor kleinere porties gaat. Zo kun je de gasten, in onze “Christmas before Christmas” is dat de jongste telg Benjamin met zijn toekomstig bruidje Eline, meer diversiteit aanbieden.

Wij kozen voor een bordje Noorse gerookte zalm met … gin. Ja hoor, de zalm is ultravers, gemarineerd in een mengeling van zout, suiker en specerijen. De aanwezigheid van klassieke gin geeft de marinade een heerlijk subtiele smaak.

Zalm met gin - Limquats - Finger Lime

Als extra smaakmakertjes koos ik voor 'Finger lime', of ook wel eens citroen caviaar genoemd en Limequats, een soort mini limoenen.
Ook hier kun je een toastje bij nuttigen uiteraard met een laagje algenboter met zout van Guérande. Deze boter is trouwens ook lekker om een stukje vis in te bakken.

Algenboter

Als tweede voorgerecht hebben we genoten van de wokgarnalen op Thaise wijze met citroengras. Zo eenvoudig was mijn werk nog nooit, rechtstreeks uit de diepvries de pan in. De marinade zit al om de garnalen en zorgt meteen voor een lekkere saus. Met een heerlijke Basmatirijst erbij was dit alweer een schot in de roos.

Wokgarnalen op Thaise wijze


Tussengerecht

Even pauzeren met een glühweinsorbet. Je beleeft de smaken van de kerstmarkt met deze ijsversie van warme wijn. De glühweinsorbet verenigt eigenlijk alle ingrediënten van dit stimulerende pleziertje.

Glühwein sorbet


Hoofdgerecht

Wist je dat Delhaize elke drie maand andere vleessoorten in het aanbod opneemt? Voor het hoofdgerecht bleef ik in de reeks “Beef of Europe”. Op de Keltische eilanden grazen de Herford koeien in uitgestrekte weiden dicht bij de zee. Daarom kwam er een beengerijpt dunne lende op ons bord.

Herford dunne lende
 
Om toch een beetje de normen van Casa Latti te eerbiedigen kwam er geen saus aan te pas maar gewoon, nu ja gewoon, zuivere en onvervuilde roze zoutkristallen uit de Himalaya.

Himalaya zoutkristallen

Als bijgerecht mocht de uit Italië afkomstige, ambachtelijk geproduceerde, Bruschette Caponata niet ontbreken. Dit lekkers wordt gemaakt op basis van aubergine, olijven, kappertjes en tomaat. Je kan het zowel koud, op toast en ciabatta of warm bij deegwaren, vis of vlees eten.


Dessert

Na een goed gevulde maaltijd genieten we heerlijk na met een koffie, what else? of dessertthee en een heerlijk dessert van Gaelens. Voor er een opmerking komt, dit lekker gebakje is gezoet met Stevia.

Dessertthee - Koffie Caps

Gaelens gebakje met stevia

Merry Christmas!