Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 30 november 2015

Mojardara - Rijst met linzen en knapperige ui

Trouwe volgers weten dat ik nogal fan ben van Persiana, het prachtig kookboek van Sabrina Ghayour. Je kreeg van mij onder andere al een heerlijk kipgerecht. Perfect passend bij die kip is de kruidige rijst met linzen schotel, Mojardara.

Mojardara - Rijst met linzen en knapperige ui

Hier in de lage landen klinkt de combinatie van rijst en linzen met gefrituurde ui wat vreemd, maar neem het van mij aan, eens geprobeerd, zet je het vast nog enkele keren op je menu.

Deze, al naar gelang je persoonlijke voorkeur, spicy schotel mag je gerust in grote hoeveelheid maken. Eens klaar, bewaart het nog enkele dagen in de koelkast. Vergezeld van geroosterde groentjes heb je meteen een lekkere aparte lunch.

Zet je op je vliegend tapijt en geniet!


Wat heb ik gebruikt voor 6 à 8 personen:

150 gram groene linzen
300 gram basmatirijst
525 ml water
1 soeplepel komijnzaadjes
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels kaneel
1 ½ theelepel kurkuma
zeezout
Voor de afwerking:
1 grote ui
arachideolie, om te frituren


Hoe ga je tewerk:

Pel de ui, halveer en snij in halve maantjes.

Mojardara - Rijst met linzen en knapperige ui
 
Dep de ringetjes ui droog met keukenpapier.
Neem het kleine AGA bakblik. Giet er een bodempje arachideolie in. Schuif het bakblik op de bodem van de braadoven en laat de olie heet worden.
Strooi er de uiringen in en frituur ze knapperig en goudbruin in 10 à 12 minuten.
Neem een bord en leg er een paar velletjes keukenpapier in. Schep de ringen erop en laat ze uitlekken.

Spoel de linzen goed onder koud stromend water. Linzen hoef je niet te weken!

groene linzen

Doe de linzen in een pot, giet koud water over de linzen tot die ruim onder staan.
Pas op, geen zout toevoegen, anders koken de linzen stuk.
Breng aan de kook op de hete plaat. Leg het deksel op de pot en plaats die in de sudderoven, gedurende +/- 20 minuten. Check eventjes na 15 minuten, de linzen moeten nog wat beet hebben.
Spoel de linzen onder koud water.

Plet de komijnzaadjes in de vijzel, ze hoeven niet fijn te zijn, laat alleen het aroma vrijkomen.
Neem een ruime pot en rooster er de geplette komijnzaadjes in.
Voeg de rijst toe samen met de overige kruiden. Ook zout mag er nu bij.

Mojardara - Rijst met linzen en knapperige ui

Doe er de uitgelekte linzen bij en roer alles door elkaar.
Giet er het water over.
Breng aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud kookt, leg het deksel op de pot en verplaats die naar de sudderoven gedurende 35 à 45 minuten.

Als je het rijstgerecht nog niet onmiddellijk nodig hebt, zet de pot met gesloten deksel, dan gerust achteraan op het fornuis. De rijst zal zo nog verder garen.

Net voor het opdienen, roer je de rijst en linzen door met een vork.
Stort uit op een schaal en werk af met de gefrituurde ui.


Enjoy!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly