Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 9 november 2015

Joojeh Kabab - Saffraan en limoen kip

Als de echtgenoot en 'yours truly' op jaarlijkse trip naar 'the garden of England' trekken zorgen John & Bobby meestal voor een heerlijke oosterse schotel. Rare jongens die Britten hoor ik je zeggen. Maar eigenlijk toch weer niet, de Britse keuken is immers doorspekt met gerechten uit hun voormalige kolonies. En het was John die ons Persiana van Sabrina Ghayour cadeau deed.

Joojeh Kabab - Saffraan en limoen kip

Net als John en Bobby, zien we onze Benjamin en schoondochtertje niet zo veel, drukke jobs, veel vrienden, je kent het verhaal wel. Als ze dan komen, maak ik graag eens iets exotisch. Ons jongste stel durft nog wel eens graag nieuwe smaken ontdekken dus toverde ik een duizend-en-één-nacht menu uit Persiana op tafel.

Het was een hit van aperitief tot dessert, het hele menu werd met veel enthousiasme en oh's & ah's geproefd. Dit moet op de blog komen klonk het in koor. De echtgenoot nam de nodige foto's en met de belofte voor een mooie blogpost wuifde ik ons jong gezelschap uit.

Nu moet je weten dat ik steeds op zoek ben naar 'lekkere gerechjes' en herhalingen niet echt mijn ding zijn. Ik krijg wel eens te horen van de echtgenoot dat hij nooit eens twee keer hetzelfde kan eten. Is dit de reden of was het de apero, maar in elk geval, de foto's waren niet goed genoeg volgens hem. Om je niet langer te laten watertanden, ik deed het menu opnieuw en dit is alvast het eerste resultaat.

Het leuke aan dit gerecht is dat je het perfect een of twee dagen op voorhand kan maken. Je bewaart de schaal met kip en marinade in de frigo en het moment zelf, schep je uit wat je nodig hebt.

Voor de marinade heb je saffraan nodig. Je kan zowel de draadjes als de poedervorm gebruiken. Indien je saffraandraadjes gebruikt, doe dan een pluk draadjes in een vijzel. Plet ze en laat de draadjes gedurende een 10-tal minuten infuseren in een 2-tal eetlepels kokend water. Giet door een zeefje en voeg het vocht bij de marinade.

Yoghurt maak ik sinds jaar en dag zelf met de EasiYo yoghurtmaker. Alhoewel je ook perfect yoghurt kan maken op de AGA!
Je kan natuurlijk ook Griekse yoghurt kopen.

Joojeh Kabab - Saffraan en limoen kip

Wat heb ik gebruikt voor 4 tot 6 personen:

600 gram kippenborst filet

Voor de marinade:
4 uien
5 limoenen
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel kurkuma
400 gram Griekse yoghurt, EasiYo
1 eetlepel fleur de sel
¼ theelepel saffraanpoeder of 1 grote pluk saffraan draadjes


Hoe ga je tewerk:

De dag vooraf:
Maak de marinade voor de kip.
Snij de kipfilet in gelijke repen. Kwestie dat het vlees straks gelijk gaar is.

Pel en halveer de uien. Snij ze in dunne halve maantjes.
Doe de ui in een ruime glazen kom.
Pers de limoenen. Giet het sap bij de ui.
Roer de Griekse yoghurt los in een maatbeker.
Meng er de olijfolie, kurkuma, saffraanpoeder of infusie en het zout onder. Meng goed.

Doe de kippenreepjes bij de ui en giet er het yoghurtmengsel over.
Schep alles goed ondereen zodanig dat elk stukje kip bedekt is met een laagje.

Joojeh Kabab - Saffraan en limoen kip

Dek de kom af met huishoudfolie en zet weg in de koelkast.

De dag zelf:
Giet de inhoud van de glazen kom in het grote AGA bakblik.
Hang het blik zo hoog mogelijk in de braadoven, gedurende 25 à 30 minuten.
Nu kleurt de kip en ui, langs de randjes mooi bruin.

Dien op met een knapperige salade en Perzisch platbrood.

Enjoy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly