Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

vrijdag 14 augustus 2015

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Een mens is altijd blij als er opvolging verzekerd is hé. Die vrolijke gedachte speelde door mijn hoofd toen we onlangs in Casa Latti het bezoek kregen van twee fiere kleindochters.

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Ze 'zeulden' een mand vol kraakverse groentjes met zich mee en waren heel trots te kunnen meedelen aan mammie, dat dit allemaal eigen kweek was. En natuurlijk kan mammie daar iets mee doen.

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Rechtstreeks uit de moestuin en met liefde geplant en geteeld, wie kan daar aan weerstaan? Komt daar nog bij dat je zo kinderen niet alleen gezonder laat eten, je brengt ze ook respect voor de natuur bij. De meisjes zijn dol op tuinieren. Zo gaan ze steeds meer proeven en eerlijke smaken ontdekken.

En nu komt het verhaal, het zijn geen gewone groenten zoals je die in de winkel haalt, het zijn stuk voor stuk specialekes, dat maakt het extra boeiend.

Hun grote trots zijn de 'miss blush' aardappelen. Het is een bijna ronde aardappel met een rozerode schil en wat gelige vlekken.

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad
 
Ook de gele en paarse wortelen en de kleine oranje knolletjes worden met veel enthousiasme gepresenteerd.
De mand is verder nog gevuld met kleine courgettes, rode bietjes met bietenblad, veel peterselie en enkele stengels roze rabarber.

Wat doe je dan met zoveel moois? Wel zo puur mogelijk verwerken natuurlijk en genieten van de meest eerlijke smaken die een mens tegenwoordig kan krijgen.

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Al dit lekkers hoef je niet te schillen. Met een keukenborsteltje schrob je de aardappelen, courgettes, de wortels en de bietjes. Ja zelfs de schil van de jonge bietjes is lekker.
Grotere exemplaren snij je best in kleinere stukken. Schik alles in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en laat rustig grillen in de bak- of in de braadoven tot alles beetgaar is.

Het bietenblad mag je zeker niet weggooien. Het zit vol smaak en is heerlijk verwerkt in een soep of gestoofd, zoals spinazie.

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Bietenblad ziet er rap 'verslenst' uit. Een leuk wistjedatje, knip het blad van de bietjes, spoel goed en zet de stelen in een glas met koud water. Het blad wordt zo terug kraakvers. Stop het blad losjes in een plastic zak en zo kan je het nog enkele dagen bewaren in de ladenbak van de koelkast.

Ik heb het bietenblad verwerkt in een lekkere omelet!

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad

Snij het bietenblad in repen en stoof aan in een pan.
Leg er enkele plakjes, in de schil gekookte aardappels, bij. Laat kort meebakken.
Klop een ei los en giet het over de inhoud in de pan. 
Kruid met Piment d'Espelette en fleur de sel. 
Eet deze lekkere omelet met een frisse salade.

Wie inspiratie zoekt om radijsjes eens anders te bereiden, bekijk dan zeker eens mijn recept met de radijsjes van Loes.

Wordt zeker vervolgd...

Over meisjes met groene vingers en omelet met bietenblad


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly