Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 6 augustus 2015

Lilali... Lillet

Een, door de dochter tot in de puntjes verzorgd, tuinfeest met gezellige mensen en onder een stralende zon, dat is het kader waar de echtgenoot en 'yours truly' kennis maakten met 'Lillet'.

Ik dien even te verduidelijken dat dit gebeurde na enkele glaasjes bubbels. We wisten dus niet onmiddellijk waar dat 'Lilali' vandaan kwam. Het was dan ook voor de hand liggend dat de aanwezigen spontaan Kim Kay's Lilali begonnen te zingen.

En dan, was er de fles, Lillet. Een woordje uitleg over de mogelijkheden en een paar glazen later waren we met z'n allen mee … en sommigen zelfs goed mee!

Lilali... Lillet

Lillet werd in 1872 in de streek rond Bordeaux 'uitgevonden' door de gebroeders Paul en Raymond Lillet. Het drankje met de vintage look wordt tegenwoordig nog steeds op artisanale wijze geproduceerd in Podensac, een klein dorpje ten zuiden van Bordeaux.

Lillet bestaat voor 85% uit streng geselecteerde wijnen en 15% natuurlijke fruitlikeuren, meestal de pel van zoete en bittere sinaasappels, die verschillende maanden in alcohol geweekt werden.

Lillet was het favoriete drankje van vrouwen. Tijdens de twenties was het bovendien het ideale drankje om zich de 'chic à la Française' eigen te maken. Lillet werd zo het aperitief van elegante reizigers die van kunst hielden en graag van cocktails nipten.

Lillet is nu dus herontdekt en duidelijk hip deze zomer. Je merkt het meteen als je Delhaize binnenstapt en een lege plaats aantreft in de rayon van de apero's.

Je kan dit retrodrankje niet alleen puur drinken, je kan er ook heerlijke cocktails mee maken.
Klinken jullie eventjes mee…VESPER

Misschien wist je het nog niet, maar de wereldberoemde cocktail 'Vesper' die we kennen van James Bond uit het boek 'Casino Royal' (1953) is op basis van Lillet. Double-o-seven bedacht en bestelde een 'Kina Lillet Martini' en gaf zijn creatie de naam 'Vesper' mee.

Zelf even in de huid van 's werelds super spion kruipen doe je als volgt, let wel alle ingrediënten moeten ijskoud zijn.

½ dosis Lillet blanc
1 dosis Wodka
3 dosis Gin
5 ijsblokjes
een stukje citroenschil

Lilali... Lillet


HANNIBAL'S FAVORITE

En nu we toch bij de groten uit de literatuur en film zitten, grijp ik graag met u nog eens terug naar een luguber hoogtepunt in de carrière van Anthony Hopkins. Ja hoor, ook in 'Silence of the Lambs' (1988) drinkt Hannibal Lecter een Lillet. 'On the rocks' met een schijfje appelsien.
Can I offer you a glass, Clarice ...”

50 ml Lillet
schijfje appelsien
enkele ijsblokjes

Lilali... Lillet


LILLET FIZZ

En tot slot de versie voor de dames uit de betere kringen van Hollywood! Maak deze wel klaar in een champagneglas.

6 cl Lillet
1,5 cl Grand-Marnier
Champagne

Lilali... Lillet


Cheers!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly