Een,
door de dochter tot in de puntjes verzorgd, tuinfeest met gezellige
mensen en onder een stralende zon, dat is het kader waar de
echtgenoot en 'yours truly' kennis maakten met 'Lillet'.
Ik dien
even te verduidelijken dat dit gebeurde na enkele glaasjes bubbels.
We wisten dus niet onmiddellijk waar dat 'Lilali'
vandaan kwam. Het was dan ook voor de hand liggend dat de aanwezigen
spontaan Kim Kay's Lilali begonnen
te zingen.
En dan,
was er de fles, Lillet. Een woordje uitleg over de mogelijkheden en
een paar glazen later waren we met z'n allen mee … en sommigen
zelfs goed mee!
Lillet
werd in 1872 in de streek rond Bordeaux 'uitgevonden' door de
gebroeders Paul en Raymond Lillet. Het drankje met de vintage look
wordt tegenwoordig nog steeds
op artisanale wijze
geproduceerd in Podensac, een klein dorpje ten zuiden van Bordeaux.
Lillet
bestaat voor 85% uit streng geselecteerde wijnen en 15% natuurlijke
fruitlikeuren, meestal de pel van zoete en bittere sinaasappels, die
verschillende maanden in alcohol geweekt werden.
Lillet
was het favoriete drankje van vrouwen. Tijdens de twenties was het
bovendien het ideale drankje om zich de 'chic à la Française' eigen
te maken. Lillet werd zo het aperitief van elegante reizigers die van
kunst hielden en graag van cocktails nipten.
Lillet
is nu dus herontdekt en duidelijk hip deze zomer. Je merkt het meteen
als je Delhaize binnenstapt en een lege plaats aantreft in de rayon
van de apero's.
Je kan
dit retrodrankje niet alleen puur drinken, je kan er ook heerlijke
cocktails mee maken.
Klinken
jullie eventjes mee…
VESPER
Misschien
wist je het nog niet, maar de wereldberoemde cocktail 'Vesper' die we
kennen van James Bond uit het boek 'Casino Royal' (1953) is op basis
van Lillet. Double-o-seven bedacht en bestelde een 'Kina Lillet
Martini' en gaf zijn creatie de naam 'Vesper' mee.
Zelf
even in de huid van 's werelds super spion kruipen doe je als volgt,
let wel alle ingrediënten moeten ijskoud zijn.
½
dosis Lillet blanc
1
dosis Wodka
3
dosis Gin
5
ijsblokjes
een
stukje citroenschil
HANNIBAL'S
FAVORITE
En
nu we toch bij de groten uit de literatuur en film zitten, grijp ik
graag met u nog eens terug naar een luguber hoogtepunt in de carrière
van Anthony Hopkins. Ja hoor, ook in 'Silence of the Lambs' (1988)
drinkt Hannibal Lecter een Lillet. 'On the rocks' met een schijfje
appelsien.
“Can
I offer you a glass, Clarice ...”
50
ml Lillet
schijfje
appelsien
enkele
ijsblokjes
LILLET
FIZZ
En
tot slot de versie voor de dames uit de betere kringen van Hollywood!
Maak deze wel klaar in een champagneglas.
6
cl Lillet
1,5
cl Grand-Marnier
Champagne
Cheers!