Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 22 augustus 2015

Knapperige oven frietjes

Rond 1680 frituurden de bewoners langs de kant van de Maas bij Namen, visjes die ze uit de rivier haalden. Toen er te weinig van waren gingen ze aardappels in visvorm en later in staafjes snijden … de friet was geboren.

Knapperige oven frietjes

Tijdens de eerste oorlog werden de frieten massaal meegenomen naar de bovenburen en kreeg ook de modale Nederlander toegang tot deze lekkernij. Frieten, friet, patat… what's in a name.

Nu vele jaren en tonnen aardappelen later zijn de Belgen nog steeds de grootste frieteters. Maar frietjes hebben één nadeel, het zijn vettige calorie bommetjes.

Van wetenschappers tot de hobbykok, zijn sinds jaar en dag op zoek naar gezondere alternatieven. Er zijn al een paar geslaagde pogingen geweest maar dan heb je ofwel een veel te duur en veel te veel plaats innemend toestel nodig, ofwel is de smaak van 'de vervanger' heel ver te zoeken.

Nochtans is het eenvoudigste alternatief nog steeds het beste, je gebruikt de aardappelen en olie, maar dan in heel beperkte hoeveelheid en ... je bakt ze in de oven.

Bakt u even mee?


Wat heb ik gebruikt:

½ kg aardappelen, liefst biologische
1 eetlepel olijfolie
kruidenzout

Voor erbij, homemade tartaar:
3 grote soeplepels mayonaise
1 sjalotje, fijngehakt
12 tal augurkjes, fijngehakt
1 soeplepel peterselie, fijngehakt


Hoe ga je tewerk:

Voor de tartaar meng je alle ingrediënten.

Homemade tartaar

Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijke frietjes.

Doe de gesneden frietjes in een kom en sprenkel er 1 soeplepel olijfolie over. Hussel goed door elkaar.

Bedek een bakplaat met bake-o-glide of bakpapier.
Verdeel er de frietjes over. De frietjes mogen niet op elkaar liggen en er moet wat ruimte tussen zijn.

Schuif de bakplaat zo hoog mogelijk in de braadoven gedurende 25 à 35 minuten.
Best af en toe eens checken.
De frietjes zijn klaar als ze een mooi kleurtje hebben en knapperig aanvoelen.

Doe de frietjes in een schaal met keukenpapier en strooi er kruidenzout over. Schud eventjes door elkaar.

Knapperige oven frietjes

Zo zijn in Casa Latti, onze zo geliefde AGA frietjes tot stand gekomen :-)

Enjoy!



Alternatieven zijn:

Schil de aardappelen niet.
Snij de aardappelen in maantjes, partjes of laat ze geheel, zoals krielaardappeltjes.
Gebruik bataat of zoete aardappel.
Snij frietjes van groenten.
Varieer met de kruiden, gebruik herbes de Provence, bruschetta kruiden, ras el hanout, ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly