Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 12 juli 2015

Naan Barbari of Perzisch platbrood

Het klinkt als een film in de stijl van 'Laurence of Arabia' vind je niet? 'Naan Barbari' en in feite zit je er met die gedachte nog niet zover naast. Naan Barbari of ook wel Perzisch platbrood genoemd is ontstaan bij de berbers.

Het recept komt dan weer uit hetzelfde boek als mijn zelfgemaakte hummus, namelijk 'Persiana' van Sabrina Ghayour. Ik kreeg dit prachtig kookboek cadeau van onze Engelse vrienden.

Naan Barbari of Perzisch platbrood

Het brood heeft een knapperige korst en binnenin een zachte textuur. Perfect om te dippen.

In het boek staat er witte bloem, ik heb het gemaakt met de helft witte bloem en de helft 00-bloem. Waarom? Gewoon ingave van het moment, ik experimenteer graag.
Sabrina kneed het deeg met de hand maar ik gebruik mijn ouwe getrouwe KitchenAid.


Wat heb ik gebruikt voor:

350 gram witte bloem of (175 gram 00 bloem + 175 gram bloem)
3,5 gram droge gist
225 ml lauw water
1 grote theelepel fleur de sel
35 ml olijfolie
geklaarde boter, om te bestrijken voor het bakken
sesam of nigella zaadjes, als afwerking


Hoe ga je tewerk:

Strooi de gist in 25 ml lauw water, roer en laat enkele minuten staan.
Doe de bloem en het zout in de KitchenAid mengkom.
Maak een kuiltje in het midden, giet er de gistoplossing in en de rest (200 ml) van het water. Voeg ook 25 ml olijfolie toe.
Kneed met de menghaak, op stand 2, gedurende 5 minuten. Het deeg is vochtiger dan een gewoon brooddeeg, het laat los van de wand van de kom, maar blijft plakken aan de bodem.
Als het deeg te droog is, voeg nog wat water toe. Als het deeg te vochtig is, voeg nog wat bloem toe.

Laat afgedekt rusten gedurende 10 minuten. Kneed 2 minuten op stand 2.

Herhaal deze stap nog 3 keer.
Bij de 2de keer kneden, doe je er de resterende 10 ml olijfolie bij.

Na de laatste 2 minuten kneden, dek het deeg af en laat het 3 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg is nu verdrievoudigd.

Stort het deeg uit op een met bakpapier bekleed bakblik. Rek het deeg uit tot een platte lap volgens de grootte van je bakplaat.
Maak met een corn of pizza cutter twee inkepingen. 

Naan Barbari of Perzisch platbrood
 
Dek af en laat een half uurtje rusten.
Strijk de bovenkant in met geklaarde boter.
Strooi er sesamzaadjes over.

Naan Barbari of Perzisch platbrood

Bak 20 minuten op de bodem van de braadoven, nog 5 minuten op een richel zo hoog mogelijk in de braadoven.

Laat een half uurtje afkoelen.

Naan Barbari of Perzisch platbrood

Lekker met homemade hummus.

Naan Barbari of Perzisch platbrood

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly