Bio
vriendin Nathalie raadde mij onlangs een boek aan dat helemaal mijn
ding zou zijn. Het boek 'Echt eten' van Jonathan Karpathios. Jonathan zijn motto is, koken met pure
ingrediënten, volgens
het seizoen en zonder kunstmatige toevoegingen. En of het
mijn ding is, ik kan er me helemaal in vinden.
Als
ik dan
zoiets
vertel aan de echtgenoot, ziet
die
daar uiteraard onmiddellijk potentieel
in. Je
kan er donder op zeggen dat het boek, uiteraard met een goede reden,
binnen de kortste keren op tafel ligt.
Wel
het recept, Koolrabi in zoute deegkorst, is er eentje uit 'Echt
eten'.
Koolrabi
is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Gekookt heeft
die een beetje de smaak van bloemkool. Rauw heeft het iets van
radijs.
Groenten
garen in papillot kennen we allemaal. Maar groenten garen in een
deegkorst is minder bekend. Dit is echter een unieke bereidingswijze
die ik graag toepas.
Zo'n
ingepakte koolrabi is een schitterend zicht, door het deegjasje gaart
de groente in zijn eigen vocht. Met als resultaat een smaak die je
met geen enkele bereidingswijze kan evenaren. Trouwens
ook
andere groenten kan je op deze manier bereiden.
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
2
koolrabi, Biobello
Voor
de zoutkorst:
400 gram
bloem
200 gram
grof zout
+/- 2 dl
water
Pas
de zoutkorst aan, aan het aantal personen, dus voor 4 koolrabi's,
verdubbel je het deeg.
Hoe
ga je tewerk:
Snij
de stengels van de knollen (de stengels kan je trouwens verwerken in
de soep), was en droog ze.
Meng
bloem, zout en water in de KitchenAid tot een deeg. Of kneed een deeg
met de hand.
Rol
het deeg uit tot een grote lap.
Leg
een stuk deeg als bodem in het kleine AGA blik.
Leg
hierop de ongeschilde koolrabi's en bedek ze met de rest van het
deeg. Druk goed aan.
Schuif
het AGA blik op de tweede richel van onderaan in de bakoven,
gedurende 1½ uur. Of op de tweede richel van onderaan in de
braadoven, gedurende 1 uur. De gaartijd hangt wel af van de grootte
van de koolrabi's.
Tik
met een hamer de zoutkorst open en leg de gare koolrabi's op 2
borden. Nu kan elk voor zich de koolrabi schillen en genieten van de
pure smaak.
Eet
de koolrabi zonder meer, maar is ook lekker met granen of een
aardappel. Past ook met vlees of vis. Het is een veelzijdige
lekkernij.
Enjoy!
Bron:
Echt eten, Jonathan Karpathios
Geen opmerkingen:
Een reactie posten