Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 8 juni 2015

Een Grieks getint slaatje

Er is een “streetfood” gerechtje waar de echtgenoot nooit kan aan weerstaan, een pita! En na een redelijk gevulde periode, die uiteraard moest eindigen met deze Oosterse straathap, is het voor mij terug tijd om even op de rem te staan. Ik doe dit met een veggie dagje.

Een Grieks getint slaatje

Ik ben de laatste tijd nogal in een Griekse modus dus kan ik rustig 'in de regio' blijven met dit slaatje dat een instant zomers gevoel op je bord tovert. Laat het smaken en geniet maar tot de laatste hap!


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

3 rode paprika's
enkele takjes verse tijm, de blaadjes
100 gram Griekse pasta (Kritharaki)
een handvol zwarte olijven, ontpit
6 à 8 artisjokharten, in bokaal
1 rode ui
100 gram feta
50 gram rucola
olijfolie
sherryazijn
versgemalen zwarte peper
fleur de sel

Een Grieks getint slaatje

Hoe ga je tewerk:

Schil de paprika's met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten en snij elke paprika in brede repen.
Doe de paprika's in het grote AGA blik, besprenkel met wat olijfolie, strooi er de afgeritste tijm over. Hussel door elkaar, hang het blik bovenaan in de braadoven en laat de paprika's +/- 20 minuten grillen. Als ze hier en daar een donker randje hebben, zijn ze perfect van smaak.
Laat de gegrilde paprika's afkoelen.

Kook de Kritharaki gaar in 13 minuten in ruim, licht gezouten kokend water.
In de AGA doe je dit als volgt: breng licht gezouten water aan de kook op de hete plaat. Strooi de pasta erin, roer en breng terug aan de kook. Verplaats de pot naar de sudderplaat en laat nog 1 minuut doorkoken. Roer en leg het deksel op de pot. Verplaats die naar de sudderoven gedurende 13 minuten.
Giet de pasta af en spoel onder koud stromend water. Zet opzij.

Pel en halveer de rode ui, snij in fijne halve ringen, maak de ringen los.
Hak de ontpitte zwarte olijven grof.
Snij de artisjokharten in vieren.
Spoel de rucola en zwier droog.

Neem een ruime schaal. Doe er de paprika's, Griekse pasta, uienringen en olijven in. Schep om.
Voeg er de artisjokken, rucola en verkruimelde feta bij.
Schenk er wat olijfolie en sherryazijn bij. Kruid bij met peper en zout.
Schep een laatste keer alles voorzichtig om en serveer.

Schenk er een lekker wijntje bij en je bent zo in vakantiestemming!

Een Grieks getint slaatje

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly