Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 20 juni 2015

De lekkerste hummus ooit!

Bij het laatste bezoek van onze Engelse vrienden, kreeg ik van hen het gloednieuwe boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour, cadeau. Het is een boek dat je doet watertanden. Prachtig geïllustreerd en vol haalbare recepten, meestal met ingrediënten die je om de hoek kan halen. De gerechten zijn echte smaakbommetjes dankzij de vele kruiden en specerijen.
Sabrina Ghayour werd geboren in een Iraanse familie maar groeide op in Groot Britannië. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en 'Persiana' is haar eerste boek.

Homemade hummus

In Casa Latti hebben we graag veel potjes en schaaltjes op tafel om te dippen en te smeren. En wat is er lekkerder dan een kom zelfgemaakte hummus. Het wordt gegeten met pitabrood, Turks brood, Marokkaans brood of vers gebakken platbrood.
Hummus is wel het bewijs dat 'lekker' niet altijd samen hoort met veel werk in de keuken. Je doet de ingrediënten samen in een foodproccesor en klaar is kees. De basis is een puree van kikkererwten en een sesamzaadpasta 'Tahini', afgewerkt met een laagje olijfolie.

Er is helemaal niets mis met kikkererwten uit blik, maar je kan ze ook héél gemakkelijk zelf koken.
Heb je voor een recept 250 gram gare kikkererwten nodig, neem dan 100 gram gedroogde. Tijdens het weken en koken nemen gedroogde erwten ongeveer 2 ½ maal in gewicht toe.


Wat heb ik gebruikt:

150 gram gedroogde kikkererwten of 375 gram kikkererwten uit blik
+/- 15 soeplepels kookvocht
1 soeplepel olijfolie + wat extra voor de afwerking
sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook, geperst
1 soeplepel Crunchy Tahini, Lima
½ soeplepel fleur de sel
draai van de pepermolen

Voor de afwerking:
mespunt komijnpoeder
mespunt chilipoeder
mespunt paprikapoeder
olijfolie
een paar kikkererwten

Homemade hummus

Hoe ga je tewerk:

Indien je droge kikkererwten neemt:
Doe de droge kikkererwten in een kom en zet ze in ruim koud water. De erwten zetten uit tijdens het weken. Laat ze minstens één nacht weken.
Giet het weekwater weg (je kan de kikkererwten ook koken in het weekwater, maar dan zijn ze moeilijker verteerbaar), doe de kikkererwten in een grote pot en giet er vers water over (geen zout toevoegen, anders koken de peulvruchten stuk). Breng aan de kook op de hete plaat. Verplaats de pot naar de sudderplaat en laat 5 minuten koken. Leg het deksel op de pot en verplaats die naar het rooster op de bodem van de sudderoven. Na 1½ à 2 uur zijn de kikkererwten gaar.
Giet ze door een zeef, bewaar het kookvocht.

Indien je kikkererwten uit blik of bokaal gebruikt:
Kikkererwten uit blik goed afspoelen onder koud stromend water. Deze kikkererwten hebben namelijk een metaalgehalte waardoor de smaak negatief wordt beïnvloed. Het vocht nodig voor de hummus vervang je dan eventueel door een groentebouillon.


Doe de kikkererwten in de kom van de KitchenAid foodprocessor. Voeg de tahini, knoflook, citroensap, zout en een draaitje van de pepermolen toe. Laat de foodprocessor mixen terwijl je de olie geleidelijk door de vulopening toevoegt. Giet nu ook, beetje per beetje, het kookvocht van de kikkererwten erbij. Ga door tot je tevreden bent over de consistentie van de hummus. Proef en kruid eventueel bij.

Homemade hummus

Schep de hummus in een kommetje, giet er wat olijfolie over.
Schep het komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder in een zeefje en strooi de kruiden op de hummus.
Zet koel tot gebruik.

Enjoy!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly