Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 11 mei 2015

Stoofpotje van hondshaai

Sinds DeliFish onze gemeente van verse vis voorziet is het 'Maandag, visdag' in Casa Latti. Ik heb er dus een wekelijks culinair uitstapje bij.

Aan de uitgebreide dis van mijn favoriete viskraam koos ik dit keer de vis van het jaar, hondshaai. Niet alleen is dit visje nog niet aanwezig op mijn blog maar het heeft een groot pluspunt, het heeft geen graten maar een kraakbeen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ik dik ga scoren bij de echtgenoot… de Latti heeft een bloedhekel aan graten.

Hondshaai is een magere vissoort met redelijk stevig vlees en een zeer lekkere smaak. En nog een voordeel, je kan alle palingbereidingen toepassen op deze 'Jaws van de lage landen'. Vroeger werd deze kleine trouwens gewoon verkocht als zeepaling.

Stoofpotje van hondshaai

Iedereen weet dat ik ga voor eerlijke, simpele en vooral pure, echte recepten dus koos ik dit keer voor een 'Meuske', een zuiders stoofpotje.

Uiteraard is er de Marijke Kookt twist die niet mag ontbreken, ik gebruik meer paprika's en jawel, geen verse tomaten. Deze tijd van het jaar hebben tomaten helemaal geen smaak. Een blik geconcasseerde tomatenblokjes is een prima alternatief.

Werp de lijn maar uit!


Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

800 gram hondshaai, in moten
2 eetlepels bloem
2 uien
2 teentjes look, geperst
4 rode paprika's
70 gram tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes, 400 gram, Elvea, cubetti met fijne kruiden of naar keuze
harissa (is een Tunesische hete rode saus)
1,5 dl witte wijn, Chardonnay of eigen smaak
1 blaadje laurier
enkele takjes verse oregano
enkele takjes verse basilicum
20-tal ontpitte zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes, gespoeld
olijfolie
peper
zout

Voor erbij:
200 gram wilde rijst

Stoofpotje van hondshaai
Stoofpotje van hondshaai

Hoe ga je tewerk:

Spoel de gestroopte vis heel goed en dep droog met keukenpapier.
Snij de vis in 7 cm lange moten. Het staartstuk doe je weg.

Doe de bloem in een schaal en kruid goed met peper en zout.
Wentel de mootjes vis door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.

Pel de uien, halveer ze en snij de helften in fijne ringen.
Schil de paprika's, verwijder de pitjes en zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in lange fijne reepjes.

Zet een stoofpot op de sudderplaat en verwarm er een scheutje olijfolie in.
Bak de stukken hondshaai kort aan en laat ze lichtjes kleuren. De vis mag zeker nog niet gaar zijn.
Haal de moten uit de pot en zet opzij.

Stoof de ui samen met de look in dezelfde pot.
Na een 5-tal minuutjes voeg je de paprika repen toe en laat ze meestoven met de ui.

Doe de tomatenpuree en een toefje harissa bij de gestoofde groentjes. Pas op! Toevoegen kan altijd maar uithalen niet. Laat al roerend eventjes meebakken.

Nu mag de inhoud van het blik tomaten, de olijven, de kappertjes en het laurierblad erbij.
Schenk ook de wijn erbij. Roer goed om.

Leg de moten hondshaai opnieuw in de pot, zodanig dat ze bedekt zijn met saus.

Doe het deksel op de pot en breng aan de kook.

Stoofpotje van hondshaai

Zodra de inhoud kookt, verplaats je de pot naar de sudderoven. Op de richel op de bodem gedurende 30 à 40 minuten.

Lekker met wilde rijst. Vergeet ook geen glaasje, van de in het recept gebruikte, Chardonnay erbij te serveren!

Stoofpotje van hondshaai

Enjoy!


Rijst garen in de Aga doe je als volgt:
Doe de rijst in een pan met dikke bodem. Zet je middelvinger op de rijst en giet er zoveel koud water bij tot het eerste vingerkootje onder staat. Breng de rijst aan de kook op de heetste plaat, zonder deksel. Zodra het water kookt roer je de rijst los van de bodem. Leg nu het deksel op de pot en zet die in de sudderoven voor een 30 à 60 minuten (langer mag ook).

Bron: Dagelijkse kost: Stoofpotje van hondshaai 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly