Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 25 mei 2015

Rode poon met een Zuiders tintje

In mijn reeks 'maandag-visdag' ga ik dit keer voor een leukerd uit de DeliFish toog.
Rode poon is een Noordzeevis van zo'n 200 à 500 gram. Tijdens de lente en de zomer is de poon op zijn best. Dit visje heeft waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem 'loopt'. De poon is één van de weinige vissen die geluid maakt bij gevaar, vandaar wordt hij ook 'knorhaan' genoemd.  
Rode poon heeft zeer stevig visvlees en een diepe smaak. De vis wordt meestal in zijn geheel verkocht en ter plaatse gekuist en gefileerd.

Rode poon met een Zuiders tintje
 
Met rode poon kan je alle richtingen uit, in soepen, stoofpotten, gebakken op het vel, in papillot, geroosterd op de barbecue, ...

Ik ga voor een 'one-pot-wonder'!

Rode poon met een Zuiders tintje

Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

2 rode poon, 200 gram/stuk, in zijn geheel
2 aardappelen
2 rode paprika's
2 courgettes
1 ui
4 teentjes look
½ citroen
tapenade van zwarte olijven, kant-en-klaar te koop
verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
verse tijm, de blaadjes fijngehakt
verse oregano, blaadjes fijngehakt
olijfolie
fleur de sel
versgemalen zwarte peper


Hoe ga je tewerk:

Kook de aardappelen halfgaar in de pel.
Schil de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij ze in reepjes.
Snij de courgettes in stukjes.
Pel de ui en snij in halve maantjes.
Pel de look teentjes en snij ze in schijfjes.
Snij de citroen in schijfjes.
Spoel de rode ponen héél goed onder koud stromend water. Dep ze droog met keukenpapier.

Pel de halfgare aardappelen en snij ze in dikke schijven. Leg ze in een met olie ingewreven ovenschaal en kruid met peper en zout.
Schik er de gesneden paprika en courgette op.
Werk af met de ui en de schijfjes look.
Kruid eventueel nog bij met peper en zout, strooi er de gehakte verse kruiden over.

Schuif de schaal in de bakoven op het rooster op de 1ste richel van onderaan, gedurende 20 minuten.

Bestrijk de vis met olijventapenade.
Haal de schaal uit de oven en schik de ponen bovenop de warme aardappel/groenten schotel. Decoreer elke vis met een paar schijfjes citroen en hier en daar nog een takje rozemarijn en tijm.

Rode poon met een Zuiders tintje

Rode poon met een Zuiders tintje

Zet de schaal terug in de bakoven, voor nog een 20-tal minuten.

Verplaats de schotel op het rooster op de bodem van de braadoven voor nog een laatste 10 minuten.
Check eventjes, nu zijn alle groentjes beetgaar en de vis komt mooi los van de graat.

Rode poon met een Zuiders tintje

Dien onmiddellijk op.

Wij dronken er een lekker frisse Ben's Belgian Saison bij.

Rode poon met een Zuiders tintje

Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly