Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 2 mei 2015

Kabeljauw met een krokant korstje

Trouwe volgers van deze blog weten dat ik mijn producten graag 'om de hoek' haal. Dicht bij huis is immers het ideale principe om lekker en vers te koken.

Als het op vis aankomt is Casa Latti natuurlijk goed gelegen dicht bij de kust, maar toch een rit naar Oostende is er dikwijls één te veel.

Sinds een tijdje kunnen we nu echter in onze eigenste gemeente verse vis kopen. En ja, op een maandag en vers aangevoerd van de zondagnacht rechtstreeks naar het atelier van DeliFish. Ze hebben een uitgebreid assortiment verse vis, bereidingen en salades.

Kabeljauw met een krokant korstje

Sinds DeliFish ons voorziet is het in Casa Latti 'Maandag, visdag'!

Het resultaat van mijn vangst deze week, is een stukje kabeljauw die ik liefdevol zal toedekken met een korst van nootjes, peterselie, mosterd en honing. Met 'patatten in de pel' en beetgare venkel erbij is dit een toppertje!

Vist u even mee?


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

2 kabeljauwfilets
2 aardappelen
1 venkelknol
geutje Noilly Prat of Pernod
fleur de sel
versgemalen zwarte peper
olijfolie

Voor het korstje:
2 eetlepels gehakte peterselie
1 handje gehakte walnoten
2 eetlepels mosterd, Wostyn
1 eetlepel vloeibare honing
2 eetlepels geraspte halloumi
versgemalen zwarte peper

Voor de rucola dressing:
100 gram rucola
2 ansjovisfilets
1 teentje look
+/- 1 dl koolzaadolie
versgemalen zwarte peper

Voor de afwerking:
1 bakje tuinkers
olijfolie
fleur de sel
versgemalen zwarte peper

Kabeljauw met een krokant korstje

Hoe ga je tewerk:

Kook de aardappelen in de schil. In de AGA doe je dit als volgt.
Schrob de aardappelen en breng ze aan de kook in water op de hete plaat. Als het water kookt, verplaats je de pot naar de sudderplaat met het deksel er half op. Laat 2 minuten koken. Giet het water af, deksel op de pot en zet die nog ½ minuutje op de sudderplaat tot er zich stoom ontwikkelt in de pot.
Zet de aardappelen 45 tot 60 minuten in de sudderoven, naargelang de grootte. Doe de gaarheidstest met een prikker.
Als de aardappelen gaar zijn, pel ze en snij ze in plakken.

Snij de venkel in dikke schijven en laat ze beetgaar worden.
Warm daarvoor een pan op de sudderplaat met een beetje olijfolie. Leg er de plakken venkel in, laat eventjes aanstoven zonder te kleuren. Kruid met peper en zout, blus met een geutje Noilly Prat. Leg het deksel op de pan en zet die +/- 20 à 25 minuten op de richel op de bodem van de bakoven.

Doe de gespoelde rucola met de ansjovisfilets en een teentje look in de blender.
Voeg de olie toe en mix tot een gladde dikke saus.
Proef en kruid eventueel bij met een draaitje van de pepermolen.

Doe alle ingrediënten voor het korstje in een kom en meng goed.

Schik de kabeljauwfilets in een ovenschotel. Besprenkel met peper en zout.
Verdeel de korst mengeling bovenop de kabeljauwfilets.
Schuif de schaal zo hoog mogelijk in de braadoven, gedurende 12 à 15 minuten. Test of de vis gaar is.

Schik de aardappelen in het midden van een bord. Daarop de gare venkel en daarbovenop de kabeljauwfilet.

Werk af met met olijfolie, fleur de sel, een draaitje van de pepermolen en tuinkers.
Lekker met een lepeltje pittige rucola dressing.

Enjoy!



Bron: Vitaya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly