Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 7 mei 2015

Citroen ricotta cake met aardbeien

'Friend of the Family' Greetje woont in Italië en als ik af en toe eens een foto zie passeren op Facebook krijg ik zin in een gerechtje met een Italiaanse toets. Komt daarbij dat de echtgenoot zijn verjaardag graag met een culinair randje ziet. Nu ik er even bij stil sta, hij ziet alles graag met een culinair randje.

Citroen ricotta cake met aardbeien

Dus ga ik voor deze lekkere smeuïge cake met zijn Italiaanse roots. De ricotta houdt de cake heerlijk, excuseer mijn West-Vlaams, nes. De zeste van citroen zorgt voor een super fris accent. De structuur houdt het midden tussen cake en flan.

Dien de cake op met rode vruchten volgens het seizoen. Buiten het seizoen kan je er een lekkere coulis van diepvriesfruit bij serveren.

Citroen ricotta cake met aardbeien

Wat heb ik gebruikt:

250 gram ricotta
175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
165 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzende bloem
1 theelepel bakpoeder
geraspte schil van 3 citroenen, liefst bio
3 eieren, gescheiden, wit en dooiers apart
bloemsuiker voor de afwerking

Voor erbij:
verse aardbeien

springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd


Hoe ga je tewerk:

Doe de malse boter met de suiker in de mengkom van de KitchenAid.
Klop romig met de platte menghaak, op hoge stand.

Voeg de eidooiers één voor één toe. Mix verder tot je een egaal mengsel bekomt.
Tot daar de KitchenAid.

Doe nu verder met een spatel. Roer er de ricotta en de geraspte citroenschil onder. Meng tot de ricotta mooi opgenomen is.

Spatel de gezeefde bloem en bakpoeder, onder het ei-ricotta mengsel, doe dit in 3 keer.

Klop het eiwit stijf met de draadgarde van de Kitchenaid, op hoge snelheid.
Spatel het stijfgeklopt eiwit voorzichtig onder het beslag.

Doe het beslag in de ingevette en bebloemde bakvorm.

Citroen ricotta cake met aardbeien

Schuif de vorm op het rooster op de 1ste richel van onderaan in de bakoven.
De cake is gaar in 1:05 uur, de laatste 15 minuten heb ik er de koude plaat boven geschoven zodat de cake niet te bruin bakt.
Controleer de gaarheid met een prikker.

Laat de cake afkoelen in de vorm.

Citroen ricotta cake met aardbeien

Lekker vergezeld van verse aardbeitjes.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snij ze in kleinere stukjes. Pers er wat citroensap over en eventueel een koffielepel kristalsuiker. Laat eventjes trekken.
Dit is verrassend lekker voor wie een zuurtje kan appreciëren.

Citroen ricotta cake met aardbeien

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly