Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 18 mei 2015

Asperges in brickdeeg met Tahini dressing


Het is alweer een tijdje dat ik voor Lima gerechtjes maak met hun producten. Op de site Happy Veggie kun je mijn bijdragen tot deze wereld af en toe meepikken. En nu kan ik jullie ook eens laten genieten van de bio, vegetarische lekkernijen van deze leverancier.

Stem hier op mijn gerechtje en je maakt kans op een mand vol lekkere Lima producten!

De lente is het seizoen voor asperges! Ze zijn een ware delicatesse onder de groenten. Dat merk je alleen al aan de overvloed aan recepten om deze heerlijkheden te bereiden. 
Mijn betrachting is altijd om de smaak zo puur mogelijk te houden. Omdat mijn 'Groene asperges ingewikkeld' zo geliefd zijn op de blog maak ik er dit keer een veggie versie van.

Asperges in brickdeeg met Tahini dressing

Ik ga aan de slag met groene asperges die ik wikkel in brickdeeg, filodeeg kan ook. De asperges hoef je niet vooraf te koken. Ze garen perfect in de oven.

Vergezeld van een heerlijke dressing is dit het perfecte lente voorgerecht.
Met Crunchy Tahini van Lima maak je trouwens een super lekkere dressing. A la minute is de dressing klaar. Maak er meteen een fles vol, zo heb je altijd een voorraadje in de koelkast. De dressing is zowel lekker bij gegrilde groenten als bij granen.

Maak u klaar voor een super vers en lekker veggie voorgerecht.

Let's start!


Wat heb ik gebruikt:

groene asperges
brickdeeg, met één vel kan je 6 asperges inwikkelen
geklaarde boter
fleur de sel

Voor de Tahini dressing:
125 g Crunchy Tahini, Lima 
125 g water
2 soeplepels sesamolie
2 soeplepels Tamari soja sauce, Lima 
2 soeplepels brown rice vinegar, Lima 
1 soeplepel rijststroop, Lima
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel verse gember, geraspt

Tahini dressing

Hoe ga je tewerk:

Voor de tahini dressing meng je alle ingrediënten in de KitchenAid blender.
Doe de dressing in een fles en zet die in de koelkast, je kan dit sausje gerust een week bewaren.

Tahini dressing

Spoel de asperges en breek het onderste harde deel af. Dep ze droog in keukenpapier.

Asperges in brickdeeg met Tahini dressing

De vellen brickdeeg lijken op een grote flinterdunne pannenkoek. Halveer een vel en snij elke helft in drie.

Bestrijk de stukken brickdeeg met geklaarde boter.
Strooi er een beetje fleur de sel op en wikkel elke asperge in een stukje deeg. Laat de punt van de asperge vrij.
Werk zo verder en schik de asperges op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant lichtjes met geklaarde boter, ook de aspergepunt.

Asperges in brickdeeg met Tahini dressing

Schuif de plaat met asperges op de 1ste richel van onderaan in de braadoven, gedurende 10 à 15 minuten. Het brickdeeg kleurt mooi en de asperges zijn nu beetgaar.

Geef een 6 à 8-tal asperges per persoon. Presenteer op een bordje en geef er een kommetje dressing bij waarin je de asperges naar hartenlust kan dippen.

Het is zelfs leuk om de asperge-sticks zo uit het vuistje te eten!

Asperges in brickdeeg met Tahini dressing

Ook lekker is:
Het brickdeeg insmeren met geklaarde boter en er geraspte kaas opstrooien vooraleer je er de asperges inrolt.
Of wikkel de asperges in Serranoham of Prosciutto.


Enjoy!

Stem hier de asperges naar de top van de voedselketen.


Brickdeeg is overgewaaid uit Noord-Afrika. Het lijkt op filodeeg maar is minder bros en breekbaar. Het is gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel en wordt kant en klaar verkocht in ronde vellen. Een vel lijkt op een flinterdunne pannenkoek en heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 25 cm. Het brickdeeg wordt ingesmeerd met gesmolten boter zodat het bij korte verhitting snel een bruine kleur krijgt en krokant wordt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly