Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 23 april 2015

Koud soepje met geitenkaas en rucola olie

Vooruit met de geit! We gaan nog eens een soepje maken. Niet zomaar een soepje maar een heerlijke koude lekkernij.

Koud soepje met geitenkaas en rucola olie

Nu, wij zijn wel soepeters. In Casa Latti wordt er het jaar door verse soep gemaakt. Bij verse soep denk je aan een warme dampende kop, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, ook koud is soep niet te versmaden. Bij een koude soep gaan je gedachten automatisch naar een gazpacho, maar er zijn wel meer variaties op dit thema hoor.

In het laatste Delhaize magazine viel mijn oog op een lekker soepje van prei en geitenkaas afgewerkt met een pittige rucola olie. Dit heb ik voor jullie getest, het is zo lekker dat het zeker op mijn blog niet mag ontbreken.
Er mag dus al eens een warmere lentedag tussen zitten, schep maar uit!


Wat heb ik gebruikt:

2 preiwitten
1 bloemige aardappel, middelgroot
2 sjalotten
125 gram verse zachte geitenkaas
+/- 1 l groentebouillon
1 dl halfvolle melk
versgemalen zwarte peper
fleur de sel
olijfolie

Voor de rucola olie:
50 gram rucola, gespoeld
1 dl koolzaadolie
1 teentje knoflook, gepeld
peper en zout

Koud soepje met geitenkaas en rucola olie

Hoe ga je tewerk:

Maak de prei schoon en snij het wit fijn.
Pel de sjalotjes en snipper fijn.
Schil de aardappelen en snij in stukjes.

Zet een pot met een geutje olijfolie op de sudderplaat. Voeg de sjalot toe en fruit glazig. Doe er de prei en aardappel bij en laat eventjes mee fruiten.
Kruid met peper en zout. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Leg het deksel op de pot en verplaats die naar de richel op de bodem van de sudderoven, gedurende 1 uur.

Haal de soep uit de oven, voeg de koude melk en de geitenkaas toe. Mix de soep fijn in de blender of met de staafmixer tot je een romig soepje bekomt. Proef en kruid eventueel nog bij met peper en fleur de sel.
Zet de soep tot gebruik in de koelkast.

Voor de rucola olie doe je de rucola, knoflook en koolzaadolie in de blender. Mix héél fijn.
Serveer de koude soep in een bordje of kom en werk af met een lepel rucola olie.

Koud soepje met geitenkaas en rucola olie

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly