Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 16 maart 2015

Gierst met geroosterde wortels

Het weekend in het teken van 'de patat' zit er op. Vriendin Martine zorgde weer voor een gezellig en lekker feest. Ideaal dus om de week te starten met een bordje healthy food.

Gierst met geroosterde wortels

Wat dacht je van gierst.

Gierst is een graansoort die waarschijnlijk niet in elke voorraadkast staat. Eigenlijk ten onrechte. Het is een graangewas met een zeer hoge voedingswaarde.

In de middeleeuwen kende iedereen gierst. Het was een ideaal vervangingsmiddel voor vlees. Toen mocht je in de vastentijd geen vlees eten en moesten de mensen zwaar werk verrichten.

Gierst heeft een mooie goudgele kleur en een licht zoete smaak. Als je de korrels voor het koken eventjes roostert, dan krijgen ze een notensmaak.

Ik serveer er geroosterde worteltjes bij. In Casa Latti heb ik komaf gemaakt met groenten te koken en het lekkerste met het kookvocht weg te gieten. Bijna alle groenten kan je roosteren en het zijn keer voor keer echte smaakbommen als je zo klaar maakt.

Redenen te over dus om dit gerechtje voor te schotelen in de 'dagen zonder vlees'.


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

100 gram gierst, Lima
250 ml groentebouillon
1 kg wortels, Biobello
½ theelepel komijn zaadjes
1 klein pikant gedroogd pepertje
20 gram geschaafde amandelen
1 potje verse koriander
1 limoen
fleur de sel
versgemalen zwarte peper
olijfolie

Gierst met geroosterde wortels

Hoe ga je tewerk:

Schraap de wortelen, snij ze in de lengte in vier en daarna elk stuk in de helft door, zo bekom je staafjes. Hoe dikker de stukken wortel hoe langer de gaartijd.
Leg de stukken wortel in een schaal en verdeel er wat olijfolie over. Kruid met fleur de sel en met peper.

Schuif de schaal op de 1ste richel van onderaan in de braadoven gedurende 30 minuten. Schep halverwege de gaartijd de inhoud van de schaal om. Controleer de gaarheid, de wortels mogen wel nog wat beet hebben.

Gierst met geroosterde wortels

Spoel de gierst in een zeef onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Zet een anti-kleefpan zonder vetstof op de sudderplaat, doe de gierst erin en laat de korrels roosteren. Dit lukt ook prima op de bodem van de sudderoven.

gierst Lima

Kneus de komijn zaadjes en het pepertje in een vijzel.
Zet een pot zonder vetstof op de sudderplaat.
Warm een geutje olijfolie op en voeg de komijn en het pepertje toe, roer.
Na enkele minuten doe je er de geroosterde gierst bij.
Giet er de warme bouillon bij, roer en breng aan de kook.
Zodra de inhoud kookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de bakoven, op het rooster op de bodem gedurende +/- 25 minuten.

Rooster de geschaafde amandelen in een anti-kleefpan of op bake-o-glide op de sudderplaat. Laat ze lichtjes kleuren.

Hak de koriander grof, ook de steeltjes.

Verdeel de gierst over twee borden en schep er de geroosterde worteltjes over.
Werk af met geroosterde amandelschilfers en koriander. Sprenkel er nog wat olijfolie over en dien op.

Gierst met geroosterde wortels

Enjoy!


Bron: Bon Appétit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly