Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

vrijdag 6 februari 2015

Mini taartjes met prei en ricotta

Een lunch of een brunch, zo'n mini groentetaartje gaat er altijd in. 

Mini taartjes met prei en ricotta

Voor de vulling kan je alle kanten op, ideaal als koelkast opruiming. In mijn frigo had ik bijvoorbeeld een potje artisjokkenpuree staan, dicht tegen de vervaldatum.
Ik heb verse kruimeldeeg gemaakt, maar je kan het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken en kant en klaar deeg kopen.
Geef er een “luie wijven” sla bij en je hebt een complete vegetarische maaltijd.


Wat heb ik gebruikt:

2 stalen prei, enkel het wit, fijngesneden
handvol blaadjes verse munt, fijngehakt
4 eetlepels ricotta
2 eetlepels Parmigiano Reggiano, geraspt
1 ei, losgeklopt
3 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels artisjokken tapenade, Sud N' Sol, Delhaize
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout

Voor het kruimeldeeg:
200 gram patisserie bloem
¼ theelepel zout
100 gram koude boter, in stukjes
1 ei, losgeklopt
1 theelepel citroensap
1 à 2 eetlepels water, ijskoud

Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 taartjes van 12cm diameter.

Mini taartjes met prei en ricotta

Hoe ga je tewerk:

Begin met het kruimeldeeg.
Doe bloem en zout in de mengkom van de KitchenAid.
Voeg de koude boter toe en meng op stand 2 met de platte menghaak. Ga door tot je een kruimelig effect bekomt.
Voeg het ei, citroensap en 1 lepel water toe.
Meng kort verder tot je een samenhangend deeg hebt. Doe er, indien nodig, nog wat water bij.
Haal het deeg uit de kom en kneed nog even door met je handen.
Wikkel in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Stoof de prei kort aan in wat olijfolie.
Rooster de pijnboompitten in een anti-kleefpan of op bake-o-glide.

Meng de ricotta, Parmigiano, munt, ei, artisjokkencrème en pijnboompitten onder de prei.
Kruid met peper en zout.

Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Snij 6 cirkels uit het deeg, iets groter dan de bodem van de vormpjes. Bekleed de vormpjes en snij overhangend deeg af aan de rand.

Verdeel het prei mengsel in de taartbodems.

Mini taartjes met prei en ricotta

Bak de quiches 20 minuten op de bodem van de braadoven. Voor een extra kleurtje bovenaan zet je de taartjes nog 5 minuten op het rooster op de derde richel van onder, in de braadoven.

Mini taartjes met prei en ricotta

Ontvorm de taartjes en dien ze warm op.

Mini taartjes met prei en ricotta

Enjoy!


Inspiratie: Bio-Planet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly