Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 25 februari 2015

Mascarponetaartje met crumble van speculaas

A lazy Sunday afternoon … zin in een makkelijk, snel klaar 'comfortfood' toetje. 

Mascarponetaartje met crumble van speculaas

Even de frigo inspecteren en wat zie ik daar, een potje mascarpone met hoe kan het tegenwoordig ook anders, een overduidelijke ' -30% vetgehalte'. Op het aanrecht nog een doos met wat speculaas. Die twee dat is een 'match made in heaven'. Laat ik me daar maar eens mee bezighouden. Het idee van 'less is more' past perfect met het dessertje dat ik mijn hoofd heb. Je bent amper een kwartier aan de slag.
Voor wie het echt nog lichter wil, vervang de mascarpone door platte kaas.
Let's start!


Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

250 gram mascarpone, Galbani, -30% vetgehalte
75 gram kristalsuiker
180 ml slagroom, Campina room 33%
een vanillestokje, de zaadjes
8-tal speculaas koekjes

4 metalen ringen 8 cm diameter lichtjes ingevet met olie


Hoe ga je tewerk:

Doe de speculaas koekjes in een plastic zak en plet ze met een deegrol.

Klop de slagroom lobbig.
Roer de mascarpone los met de suiker en de zaadjes uit het vanillestokje.
Spatel er de slagroom onder, meng tot een glad mengsel.

Leg 4 stukken plastic folie op een plank of een plaat en zet op elk stuk een licht ingeoliede ring.
Schep het mascarpone mengsel in de ringen tot bijna bovenaan.
Dek af met folie en laat een 4-tal uur of langer opstijven in de koelkast.

Mascarponetaartje met crumble van speculaas

Verwijder de folie.
Schep in elke ring een laagje speculaas kruimels zodat het mascarpone mengsel helemaal bedekt is.

Nu is het de bedoeling dat je de taartjes op een bord legt met het speculaas mengsel naar onder.
Daarvoor leg je een bordje omgekeerd op een ring en draai het geheel om. Doe hetzelfde met de overige ringen.

Nu moet er nog een laagje speculaas kruimels bovenop komen.
Schuif daarvoor de ring een paar millimeter naar omhoog en strooi er een laagje kruimels op. Druk lichtjes aan met een lepel.

Mascarponetaartje met crumble van speculaas

Enjoy!



Bron: James Tanner, neem 5 ingrediënten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly