Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 6 januari 2015

Cappuccino van tomaten met Sint-Jakobsnoten

Januari is Nieuwjaarsmaand! Het is een maand van recepties, feestjes en andere hapjes toestanden. Je wil niet alleen extra feestelijk uit de hoek komen bij je gasten maar ook zelf meegenieten zonder uren aan je fornuis te staan. Een gemakkelijk tomatensoepje dat heerlijk feestelijk is en waarmee je zeker zult scoren is dit 'Cappuccinootje'.

Cappuccino van tomaten met sint-jakobsnoten

Ik heb het soepje opgediend in Ikea glaasjes met een inhoud van 150ml. Met een halve liter soep heb je voldoende om 6 glaasjes voor 2/3 te vullen. De uitleg ziet er erg wiskundig uit maar het is in feite heel simpel... Let's start!


Wat heb ik gebruikt voor 6 glaasjes:

4 dl van mijn basis tomatensaus, of maak een tomatensoepje*
1 eetlepel tomatenpuree
+/- 2 dl groentebouillon
peper en zout
1 eetlepel room 20%

*tomatensoepje:
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
olijfolie
400 gram tomaten, gewassen en in stukken gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
+/- 4 dl groentebouillon
kruidentuiltje: rozemarijn, oregano, laurier
1 eetlepel room 20%

+/- 2 dl melk om op te schuimen
2 sint-jakobsnoten per glas


Hoe ga je tewerk:

Voeg tomatenpuree bij de basis tomatensaus en leng aan met groentebouillon tot de gewenste dikte. Mix glad in de blender. Doe er de lepel room bij, proef en kruid bij met peper en zout.

*Of maak een tomatensoepje:
Fruit de ui en look in wat olijfolie. Doe er de tomaten, tomatenpuree en het kruidentuiltje bij. Laat een half uurtje zachtjes stoven.
Giet er de groentebouillon bij en blender de soep glad. Kruid met peper en zout. Werk af met een eetlepel room.

Spoel de sint-jakobsnoten en dep ze goed droog met keukenpapier.
Zet een anti-kleefpannetje op de hete plaat met weinig olijfolie. Bak de sint-jakobsnoten langs beide kanten 1 à 1,5 minuut.
Bestrooi ze met grof zout en rijg twee sint-jakobsnoten aan elk spiesje.

Schuim de melk op, dit gaat super met de Bamix of met een garde.

Cappuccino van tomaten met sint-jakobsnoten

Verdeel de warme soep over de glaasjes, vul ze voor 2/3.
Schep er voorzichtig een laagje melkschuim over en leg een spiesje op elk glaasje.

Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly