Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 11 december 2014

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

De tarte tatin met zijn gekarameliseerde bodem kennen we allemaal als de 'appeltaart op z'n kop'. Een hartige versie moet echter zeker niet onderdoen en is zelfs verrassend lekker.

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Tijdens de 'workshop foodpairing met herfstgroenten' heb ik samen met mijn 'partner in crime', Myriam Minne een tarte tatin met witloof gemaakt. Ziehier mijn versie...


Wat heb ik gebruikt:

1 vel bladerdeeg
1 kg grondwitloof, Biobello
100 g verse geitenkaas
1 eetlepel balsamico
1 à 2 eetlepels Golden Syrup of honing
gedroogde tijm
peper en zout
nootje boter

tarte tatin vorm of een pan die in de oven kan, een diameter van 25-30 cm

witloof

Hoe ga je tewerk:

Verwijder het harde gedeelte onderaan de witloof en snij de stronkjes in de lengte middendoor.

Laat de boter smelten in een tatin vorm of bij gebrek daaraan in een pan die ook in de oven kan. Doe dit op de sudderplaat.
Schik de helften met de snijkant naar beneden en de punten van de witloof naar buiten, in de pan. Het is een beetje puzzelen in het midden, dat kan je eventueel opvullen met stukjes die je afgesneden hebt.

Kruid goed met peper, zout en tijm. Druppel er na vijf minuten de golden syrup over en blus met balsamico. 

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Leg een deksel op de pan en zet die onderaan in de braadoven gedurende 10 minuten.

Haal de pan uit de oven, de witloof is nu halfgaar en heeft onderaan een mooi kleurtje.
Kruimel de geitenkaas over en tussen de witloof.

Rol bladerdeeg open en bedek de inhoud van de pan. Duw de randen van het deeg rondom naar beneden. Pas op, de pan is heet en het deeg wordt heel zacht. Vlug handelen is de boodschap. Prik de bovenkant een paar keer in met een vork.

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Bak de tarte tatin gedurende 30 min op de richel onderaan de braadoven.

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Neem een schaal die groter is dan de pan en keer de pan om op de schaal.

Tarte tatin met witloof en geitenkaas

Lekker als lunch opgediend met een frisse groene salade met dressing.

Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly