Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 19 november 2014

Stoofpot van hinde en wintergroenten

Het gaat er wild aan toe in Casa Latti ! November, december is in zowat heel Europa de wild periode. De sfeer is ook anders dan in de andere seizoenen, het is vroeger donker, het is een huiselijker sfeer, je neemt er gezellig een aperitiefje bij en geniet daarna van een  'one-pot-wonder'. 

Stoofpot van hinde en wintergroenten

Geen poespas, gewoon alle heerlijke herfst ingrediënten in één oerdegelijke gietijzeren pot. Ik beeld mij dan een grote haard in met een open knetterend vuur en daarboven een pot aan een haak, hé even dromen mag toch? Om maar te zeggen dat mijn hinderagout je in hogere wintersferen brengt ...


Wat heb ik gebruikt:

1 kg hinderagout
150 g spekblokjes
2 à 3 uien, fijngesneden
350 ml rode wijn
350 ml wildfond
2 soeplepels bessengelei
2 à 3 soeplepels bloem
enkele takjes tijm
2 laurierblaadjes
3 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
peper en zout
olijfolie
klontje boter

Stoofpot van hinde en wintergroenten

Als groentegarnituur heb ik knolselder, aardpeer en prachtige paarse wortels gebruikt, alles van Biobello.
Experimenteer ook gerust met spruitjes, raapjes, pastinaak, peterseliewortel, ...

Ik heb de groenten meteen bij de ragout gedaan. In de sudderoven koken de groenten immers niet tot moes. De stukken blijven geheel.
Als je de groenten liever beetgaar hebt, bereid ze dan afzonderlijk en voeg ze pas bij de stoofpot als het vlees mals is.


Hoe ga je tewerk:

Schil de wortels en snij ze in dikke plakken.
Schil de knolselder en snij ze in dikke frieten.
Schrob de aardpeer, de pel is eetbaar en moet je niet verwijderen. Snij in dikke plakken.

aardpeer

paarse wortels

knolselder

Kneus de jeneverbessen en doe ze samen met de kruidnagels en de tijm in een thee-ei.

Dep het vlees droog met keukenpapier en doe het in een plastiek zak. Doe er de bloem bij en schud goed tot alle stukjes vlees een laagje hebben.

Giet de wijn en de fond in een pan en laat de vloeistof opwarmen in de bakoven.

Zet een gietijzeren pot op de sudderplaat en bak er de spekblokjes in zonder extra vetstof. Schep ze uit de pot en zet opzij.

Doe een klontje boter en wat olijfolie in de pot. Voeg het vlees toe en bak het kort aan. Kruid met peper en zout. Voeg er de fijngesneden ui bij en laat eventjes meebakken.

Voeg het gebakken spek, de bessengelei, het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe.
Ook de in stukken gesneden knolselder, aardpeer en wortels mogen er nu bij.
Schep alles goed om en giet er de warme wijn en fond bij.

Stoofpot van hinde en wintergroenten

Zodra de inhoud aan de kook is, leg je het deksel op de pot en verplaats je die naar de sudderoven, op de richel op de bodem.
Laat de stoofpot een 3-tal uur in de oven.

Maak de stoofpot liefst een of twee dagen vooraf, dit komt de smaak ten goede.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveer de ragout met een aardappelgratin. Ik maak die graag in de mini-cocottes van Le Creuset, dat zijn echt allround hebbedingetjes.
De keuze voor de wijn is simpel, je neemt de wijn die je hebt gebruikt in je bereiding.

Stoofpot van hinde en wintergroenten


Enjoy!



De 'Gratin van aardappel en pastinaak' is een perfecte match bij deze stoofpot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly