Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 16 november 2014

Gratin van aardappel en pastinaak

Een heerlijke herfstgratin boordevol smaak!
Deze schotel is een topper in Casa Latti. Ik heb die al zo dikwijls gemaakt en nu wil ik toch eens delen hoe lekker, simpel kan zijn. 

Gratin van aardappel en pastinaak

Er is weinig werk aan en wie geen pastinaak lust, kan evengoed een andere groente gebruiken, zoals knolselder, aardpeer, peterseliewortel, ...

pastinaak

Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

700 g pastinaak (zuiver gewicht, dus geschild), BioBello
350 g vastkokende aardappelen (zuiver gewicht)
1 brikje Alpro Soya Cuisine, 250 ml
versgemalen zwarte peper

fleur de sel, ik gebruikte een gourmet salt, Himalaya Pink grof Pakistan – een cadeautje van mijn buurman!

salie in poedervorm – dit kan je makkelijk zelf maken door de blaadjes te laten drogen en met de Bamix tot poeder te vermalen

boter voor de ovenschaal


Hoe ga je tewerk:

Voor een groentegratin neem ik altijd 2/3 groenten en 1/3 aardappelen.

Schaaf de geschilde pastinaak in tamelijk dunne plakjes, dit lukt mij perfect in mijn KitchenAid foodprocessor.

pastinaak

Doe hetzelfde met de aardappelen.

aardappel, gemalen salie, gourmet salt - Himalaya Pink grof Pakistan

Boter de ovenschaal in.
Leg de helft van de aardappel plakjes op de bodem. Het is echt niet nodig ze dakpansgewijs te leggen, gewoon verdelen over de bodem is voldoende.
Kruid met peper, zout en salie. Best wel niet overdrijven met salie want dan gaat het overheersen.

Gratin van aardappel en pastinaak

Verdeel de pastinaak plakjes hierover en kruid opnieuw.

Gratin van aardappel en pastinaak

Eindig met de rest van de aardappelen.
Giet er de inhoud van het brikje Soya Cuisine over.
Kruid opnieuw met peper, zout en salie.

Gratin van aardappel en pastinaak

Schuif de ovenschaal op de eerste richel van onderaan in de braadoven gedurende 40 à 45 minuten. Of zo hoog mogelijk in de bakoven.
Controleer na ½ uur, als de bovenkant te bruin wordt, schuif er dan de koude plaat boven.

Het eindresultaat is een gratin waarvan de twee onderste lagen lekker smeuïg zijn en de bovenste laag lichtjes krokant is gebakken. 

Gratin van aardappel en pastinaak
 
Lekker met een stukje gebraad, lamsvlees of een wildschotel.

Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly