Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 23 november 2014

Gingerbread cake

Niets geeft zo een 'welkom thuis' gevoel dan in deze periode van het jaar binnen te komen in een huis dat geurt naar warme kruiden. Dus gezelligheid troef als je zo'n spicy cake uit je oventje tovert!
Gingerbread, pain d'épice, ontbijtkkoek, peperkoek... hé, what's in a name!
Je zelfgebakken koek proeft heerlijk intens gekruid en is mals van structuur.

Gingerbread cake

Ik heb het volgende kruidenmengsel gemaakt:

2 ½ theelp gemalen kaneel
2 theelp gemalen gember
1 theelp gemalen steranijs
1 theelp gemalen kardemom
1 theelp gemalen kruidnagelpoeder
½ theelp gemalen nootmuskaat

Dit mengsel is voldoende voor 4x het recept van de gingerbread cake.

Alle kruiden zijn gemalen te verkrijgen, al zal het misschien wel wat speurwerk vergen. Ik doe altijd mijn voorraadje op in het zuiden van Frankrijk of op een of andere voedingsbeurs. Vind je de gemalen kruiden niet, dan kan je ze ook nog altijd zelf malen.
Of nog origineler, maak je eigen samenstelling.
Voor wie in het Brugse woont is een bezoekje aan Maison de Steban in de Stoofstraat, een aanrader. Daar kan je zeker een mandje heerlijke kruiden vullen!


Wat heb ik gebruikt:

125 g tarwebloem
125 g roggebloem
1 ei
200 g karnemelk
mespunt zout
1 theelp natriumbicarbonaat
2 theelp kruidenmengsel
65 g boter op kamertemperatuur
110 g donkerbruine suiker
110 g vloeibare honing

een bakblik 13x24cm, 6 cm hoog, bekleed met bakpapier


Hoe ga je tewerk:

Doe de suiker, honing, kruidenmengeling en de zachte boter in een kom en roer dit tot een gladde mengeling.
Breek het ei en klop het goed onder het mengsel.

Zeef de bloem. Meng tarwebloem, roggebloem, natriumbicarbonaat en een snufje zout. Doe de bloem in drie fasen bij het boter en honing mengsel, afgewisseld met de karnemelk. Klop tot een glad beslag.

Gingerbread cake

Schep het deeg in de bakvorm. Bak 40 minuten op het rooster op de 1ste richel van onderaan in de bakoven. Check na 30 minuten, als de cake te bruin bakt, schuif er dan de koude plaat boven.

Gingerbread cake

Laat de koek 1 uur afkoelen in het blik.

Gingerbread cake

Haal de cake uit de vorm en laat het bakpapier er rond. Wikkel zo de nog lauwe cake in aluminiumfolie. Zo blijft de koek lekker mals.

Gingerbread cake

De gingerbread cake is op zijn best na 2 tot 3 dagen omdat de smaken dan nog intenser worden. Natuurlijk mag je niet vergeten eventjes voor te proeven!

De volgende keer meng ik er, zoals mijn grote voorbeeld Mary Berry, stukjes gekristalliseerde gember onder.

Gingerbread cake

Let's bake!


Inspiratie: Weekend Bakery
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly