Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 10 november 2014

Gemberkoekjes

Een koekje van eigen deeg, dat is andere koek, het is weer koek en ei, m'n koeketiene, …
Er zijn nogal wat spreuken en gezegdes over koekjes te vinden, bijna net zoveel als er recepten voor koekjes zijn.
En in feite is er echt wel niet veel werk aan een koekjesdeeg. Daarbij is het dubbel genieten als je zelf koekjes maakt. Na het bakken kan je er heerlijk van smullen bij een lekker tasje koffie of thee. Wat dacht je van gemberkoekjes?

Gemberkoekjes

Wat heb ik gebruikt voor 40-tal koekjes:

225 g boter op kamertemperatuur
140 g basterdsuiker
280 g bloem
1 eidooier
mespuntje zout
50 g stemgember, fijngesneden (= gember op siroop)
2 eetlepels siroop (van de stemgember)
50 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
geraspte kokos


Hoe ga je tewerk:

Klop de boter en de suiker romig met de platte menghaak van de Kitchenaid. Voeg de eidooier en gembersiroop toe. Mix nog eventjes op hoogste stand.
Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng dit kort mee op lage stand.
Roer er als laatste de abrikozen en stemgember onder.

Vorm het deeg tot een ronde staaf.
Strooi wat geraspte kokos op een plank en rol de deegstaaf erdoor. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minstens een half uur in de koelkast.

Snij met een scherp mesje plakjes af van ½ cm. Leg de koekjes met voldoende afstand van elkaar op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat.

Bak de koekjes +/- 15 minuten in het midden van de bakoven.

Het is niet noodzakelijk om al het deeg onmiddellijk af te bakken. Het deeg bewaart zeker nog een week in de koelkast.

Gemberkoekjes

Let's bake!


Bron: 1 deeg, 100 koekjes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly