Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 8 oktober 2014

Chutney van kweepeer

Onze jaarlijkse trip naar Engeland doet ons steevast belanden bij Waitrose, daar vind je een overvloed aan chutneys. Ik kan het niet nalaten om er 'eentje van elk' in mijn winkelmandje te leggen.

Chutney van kweepeer

Zelf je potjes vullen is natuurlijk nog veel gezelliger. Combineer fruit en/of groenten met wat zoet en wat zuur en vooral veel pit.
Ik ga aan de slag met een restje kweeperen. Van volgende hoeveelheid heb ik 9 potjes met chutney gevuld.


Wat heb ik gebruikt:

750 g kweeperen, geschild en zonder klokhuizen
600 g appels, Cox
350 g ui, in halve maantjes gesneden
4 rode Spaanse pepers
60 g rozijnen
60 g gedroogde abrikozen
400 g basterdsuiker (kinnekessuiker)
80 g verse gemberwortel
4 rode Spaanse pepers
3 theelp gemalen kardemom of zaadjes van 20-tal peulen gevijzeld
2 theelp zout
6 dl rode wijnazijn

eventueel maïzena om te binden

Kweepeer

Hoe ga je tewerk:

Snij de geschilde kweeperen en appels in kleine stukjes.
Pel de ui en snij in dunne halve maantjes.
Verwijder de zaadlijsten en de meeste pitjes van de Spaanse pepers. Ik heb de pitjes van 1 pepertje toegevoegd. Snij de pepers vervolgens in fijne ringetjes.
Snij de abrikozen in smalle reepjes.
Schil de gemberwortel en rasp of hak die fijn.

Doe alle ingrediënten in een ruime pot.
Breng al roerend aan de kook op de sudderplaat. Als de inhoud kookt leg je het deksel op de pot en zet die gedurende 2 uur op het rooster op de bodem van de bakoven.

Chutney van kweepeer

Roer de chutney goed om, die is nu zacht en ingedikt.
Als er nog teveel sap overblijft dan kan je de inhoud binden met maïzena.
Zet hiervoor de pot op de sudderplaat en breng terug aan de kook. Roer de maïzena met het water tot een papje en giet dit al roerend bij de chutney. Blijf nog eventjes doorroeren terwijl het kookt en je de gewenste dikte bekomt.

Schep de chutney onmiddellijk in gesteriliseerde warme bokalen, sluit af met het deksel. Keer de potten om en laat ze zo half afkoelen.

Laat de chutney een maand staan vooraleer een pot open te maken. De smaken gaan zich nu met elkaar vermengen en de chutney wordt alleen nog lekkerder. Natuurlijk zorg je wel voor een restje dat je onmiddellijk kan proeven.

Chutney van kweepeer

Chutney is de perfecte begeleider van een curry maar is ook lekker bij gebraden vlees of bij het aperitief...

Enjoy!


Inspiratie: kweepeer.nl


Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly