Bio-vriendin Nathalie heeft weer voor een extraatje gezorgd.
Voor
wie nog groene tomaten heeft hangen aan tomatenplanten, knip ze af en
verwerk ze in heerlijk geurende pickles.
Pickles
is een Engels bijgerecht van groenten en/of fruit ingemaakt in een
kruidenazijn. De gebruikte groenten worden eerst gepekeld en daarna
afgespoeld. De kruiden en specerijen dienen niet alleen als
smaakmakers, maar dienen ook als conserveermiddel.
Pickles
eet je bij warm en koud vlees, bij het aperitief, bij een salade...
Wat
heb ik gebruikt:
1,800
kg
groene tomaten, gewassen, kroontjes en steeltjes verwijderd
3
uien
175
g zout
360
g rietsuiker
7
dl Ciderazijn
85
g rozijnen
2
groene chilipepers, met
zaadjes, in kleine ringetjes gesneden
1
theelp koekkruiden
1
theelp kaneelpoeder
3
theelp kerriepoeder
½
theelp cayennepeper
3
theelp maïzena
3
theelp water
Hoe
ga je tewerk:
Snij
de tomaten in stukken. Pel en snij de uien in halve maantjes.
Doe
de tomaten en ui in een kom. Strooi er het zout over en voeg
water toe tot ze net onderstaan.
Leg
een deksel of bord op de groenten om ze onder water te houden. Laat
ze zo een hele nacht staan.
Giet
de tomaten en de ui af en
spoel grondig.
Doe
de
groenten
in een grote pot en voeg de suiker, azijn, rozijnen, chilipepers,
koekkruiden, kaneelpoeder, kerriepoeder en cayennepeper toe.
Roer
het mengsel goed en zet de pot afgedekt ongeveer 1 uur in de
sudderoven. Nu is alle suiker opgelost.
Breng
de inhoud aan de kook op de sudderplaat. Verplaats de pot, met
deksel, naar de bakoven gedurende 30 minuten. De groenten moeten
zacht zijn maar zeker nog structuur
hebben.
Zet
de pot op de sudderplaat en breng aan de kook. Doe de maïzena met
het water in een kommetje. Meng dit goed en
giet het papje al roerend bij de kokende inhoud. Blijf nog eventjes
doorroeren terwijl het kookt en je de gewenste dikte bekomt.
Schep
de pickles direct in de gesteriliseerde warme bokalen, sluit ze goed
af. Keer de potten om en laat ze zo half afkoelen.
Wacht
minimum 1 maand vooraleer je een bokaaltje opent, zo kunnen alle
smaken zich goed vermengen.
Natuurlijk
kan je een restje meteen aan een proef onderwerpen, en
ja hoor, in Casa Latti is het een voltreffer! Ik reserveer alvast een
potje die een plaatsje zal krijgen op mijn kersttafel...
Ik heb snode plannen :-)
Enjoy!
Bron:
Jam & Chutney – Veltman Uitgevers
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik
de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur
in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen
mee in de sudderoven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten