Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 23 september 2014

Pickles van groene tomaten

Bio-vriendin Nathalie heeft weer voor een extraatje gezorgd.
Voor wie nog groene tomaten heeft hangen aan tomatenplanten, knip ze af en verwerk ze in heerlijk geurende pickles.

Pickles is een Engels bijgerecht van groenten en/of fruit ingemaakt in een kruidenazijn. De gebruikte groenten worden eerst gepekeld en daarna afgespoeld. De kruiden en specerijen dienen niet alleen als smaakmakers, maar dienen ook als conserveermiddel.

pickles van groene tomaten

Pickles eet je bij warm en koud vlees, bij het aperitief, bij een salade...

groene tomaten

Wat heb ik gebruikt:

1,800 kg groene tomaten, gewassen, kroontjes en steeltjes verwijderd
3 uien
175 g zout

360 g rietsuiker
7 dl Ciderazijn
85 g rozijnen
2 groene chilipepers, met zaadjes, in kleine ringetjes gesneden
1 theelp koekkruiden
1 theelp kaneelpoeder
3 theelp kerriepoeder
½ theelp cayennepeper
3 theelp maïzena
3 theelp water

pickles van groene tomaten

Hoe ga je tewerk:
Snij de tomaten in stukken. Pel en snij de uien in halve maantjes.
Doe de tomaten en ui in een kom. Strooi er het zout over en voeg water toe tot ze net onderstaan.
Leg een deksel of bord op de groenten om ze onder water te houden. Laat ze zo een hele nacht staan.

pickles van groene tomaten

Giet de tomaten en de ui af en spoel grondig.
Doe de groenten in een grote pot en voeg de suiker, azijn, rozijnen, chilipepers, koekkruiden, kaneelpoeder, kerriepoeder en cayennepeper toe.
Roer het mengsel goed en zet de pot afgedekt ongeveer 1 uur in de sudderoven. Nu is alle suiker opgelost.

pickles van groene tomaten

Breng de inhoud aan de kook op de sudderplaat. Verplaats de pot, met deksel, naar de bakoven gedurende 30 minuten. De groenten moeten zacht zijn maar zeker nog structuur hebben.

Zet de pot op de sudderplaat en breng aan de kook. Doe de maïzena met het water in een kommetje. Meng dit goed en giet het papje al roerend bij de kokende inhoud. Blijf nog eventjes doorroeren terwijl het kookt en je de gewenste dikte bekomt.

Schep de pickles direct in de gesteriliseerde warme bokalen, sluit ze goed af. Keer de potten om en laat ze zo half afkoelen.

pickles van groene tomaten

Wacht minimum 1 maand vooraleer je een bokaaltje opent, zo kunnen alle smaken zich goed vermengen.
Natuurlijk kan je een restje meteen aan een proef onderwerpen, en ja hoor, in Casa Latti is het een voltreffer! Ik reserveer alvast een potje die een plaatsje zal krijgen op mijn kersttafel... Ik heb snode plannen :-)

Enjoy!


Bron: Jam & Chutney – Veltman Uitgevers


Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly