Vijgenconfituur

Het lekkerste fruit en de heerlijkste groenten koop je in je buurt. Als je het geluk hebt, zoals ik, een goede vriendin met groene vingers te hebben kan je soms gewoon meegenieten van een oogst overschotje. Kom je dan thuis met een zak vol heerlijk vers geplukte vijgen dan kan je niet anders dan er iets lekkers mee klaar maken. Wat dacht je van een confituur van deze lekkernijen. 
Als je over confituur spreekt dan kom je dikwijls terecht bij Madam Confituur. Bij haar haalde ik de mosterd, of in dit geval het idee, nog vlug even omzetten naar de AGA-norm en we zijn vertrokken.

Vijgenconfituur

Wat heb ik gebruikt:

voor 6 potjes van 150 ml

860 g vijgen
430 g geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg geleisuiker)
sap van 2 sinaasappels
zeste van 1 sinaasappel, geraspt
2 eetlepels fijngehakte walnoten
4 koffielepels Cointreau


Hoe ga je tewerk:

Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.

confituur

Spoel de vijgen en snij het onderste stukje af, de pel laat je eraan. Snij de vijgen in kleine stukjes.
Doe de vijgen, sinaasappelsap, zeste en geleisuiker in een ruime kookpot.
Zet de pot met deksel 1 uur in de sudderoven. Of doe de ingrediënten in een kleinere schaal die je achteraan de AGA zet. Zo verwarmen de vruchten en de suiker lost op in het sap. Zo krijg je straks de inhoud van de pot vlugger aan de kook.

Vijgenconfituur

Doe de gehakte noten bij het fruitmengsel en laat alles aan de kook komen op de sudderplaat. Nu kan je de confituur 3 minuten laten verder koken op de hete plaat.
Of doe zoals ik, laat de confituur flink borrelen in de oven, op de braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3 minuten doe je de stollingstest door een druppel confituur te laten vallen op een koud bordje.

Nu is het moment aangebroken om de Cointreau onder de confituur te roeren.

Vul de steriele potjes tot aan de rand met de hete confituur. Sluit af met het schroefdeksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.

Vijgenconfituur

Enjoy!


Vijgenconfituur